Véres tömegverekedés Gyöngyöspatán

2011.04.26. 23:06 Módosítva: 2011.04.27. 08:09
Kedd este összeverekedtek a Gyöngyöspatára visszaszivárgó Véderő szimpatizánsai és a helyi romák. Utóbbiak állításai szerint a szélsőjobboldali egyenruhások egész nap provokálták őket, majd meg is ütöttek valakit. A Véderő parancsnoka azt mondta: 100-120 roma karókkal támadt négy békésen sétáló, civil ruhát viselő férfire. Négy sérült van, egyikük állapota súlyos. Több száz rendőr érkezett a helyszínre.

Kedd este kilenc óra körül verekedés tört ki Gyöngyöspatán. Az utóbbi napokban a Véderő nevű szélsőjobboldali szervezet felvonulásairól ismertté vált faluban tartózkodó romák az Indexnek azt mondták, most végleg elpattant valami a faluban, ahonnét többen menekülnek. Az Országos Mentőszolgálat munkatársa az Indexnek elmondta, négy embert, három könnyű és egy súlyos sérültet szállítottak a faluból a hatvani traumatológiára. A helyszínre több száz rendőr érkezett.

Az Indexnek Radó János, a Roma Polgárjogi Alapítvány helyszínen tartózkodó munkatársa elmondta, kedden egyre több egyenruhás Véderő-tag szivárgott vissza. Ők, valamint a velük szimpatizáló gyöngyöspataiak egész nap provokálták azokat a romákat, akik nem a cigánysoron, hanem a falu központjában élnek. Napközben állítólag egy pisztolyt is mutogatva fenyegették őket.

Estére egy születésnap ünneplése közben a provokáció erősödött, és mindkét oldalon nagyobb tömeg gyűlt össze. A cigányok kihívták a rendőröket, először egy járőr érkezett, majd egyre több rendőr.

Amíg a tömeg a falu belső részén gyűlt, valakik az onnan mintegy tíz percnyi sétatávolságra levő cigánysoron kővel bedobták az egyik ház ablakát, majd bántalmaztak egy 14 éves helyi roma fiút. Ezután a cigánysoron tört ki komolyabb verekedés, Ladó szerint többen komolyabb sérülést is szenvedtek, ő maga három sérültet látott. A rendőrség a fővárosból is erősítést kért. Ezt látszik megerősíteni, hogy a TASZ helyszínre tartó munkatársai az autópályán több rendőrségi csapatszállítót láttak. (Az alábbi térképen az 1-es pont jelzi a falu központi részén a szóváltások, a 2-es a cigánysoron történt összecsapás hozzávetőleges helyszínét, ezek egymástól 6-700 méterre vannak.)

pata

Soltész Bálint százados, a Heves Megyei rendőrség szóvivője az Indexnek megerősítette, kedd este Gyöngyöspatán valóban "összeszólalkozott" két társaság. Soltész szerint van sérült is, legalábbis a mentőket is kihívták a rendőrök, de részletekről nem tudott beszámolni, ahogy arról sem, hány rendőr érekezett a faluba, és kértek-e erősítést. Az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese az Indexnek azt mondta, négy embert szállítottak a hatvani kórház traumatológiájára, egyikük állapota biztosan súlyos, a másik három sérültet egyelőre könnyebbként kezelik.

Radó János szerint a faluban nagyon feszült lett a helyzet. A kedd esti összecsapás után pánikhangulat volt érezhető.

Egy helyi roma aktivista az Indexnek azt mondta, nem tud nyilatkozni, mert a családját akarja kimenekíteni a faluból. Szerinte az elmúlt napokban sem volt nyugalom: a faluban többen is elszállásolták a Véderő táborából hazaküldött szélsőségeseket, azok ott "bujkáltak". A faluban az a hír terjedt el, hogy fegyveres támadás történt, bár lövésekről nem tudtak. Emlékezetes, hogy amikor a faluba vasárnap visszatértek az onnan pénteken elmenekülő nők és gyerekek, Farkas János roma vezető azt nyilatkozta: a következő incidens után a kisebbség végleg elhagyja a települést.

Eszes Tamás, a Véderő parancsnoka, aki telket vett Gyöngyöspatán, majd a kiképzőtábort szervezte, este 11 után azt mondta az Indexnek: úton van Patára, ahol tudomása szerint 100-120 roma karókkal támadt négy békésen sétáló, civil ruhát viselő férfire. Eszes szerint az egyik véderős volt, de volt köztük helyi lakos is, és mindegyiküket kórházba kellett szállítani.

Politikai katasztrófaturizmus

Horváth László Heves megyei kormánymegbízott az MTI kérdésére azt mondta: láthatóan kezelhetetlenné vált a helyzet. A kormánybiztos szerint "véget kell vetni a politikai katasztrófaturizmusnak, ide torkollott az a politikai fesztivál, ami március elején elindult". A politikus Gyöngyöspatán több utcát is bejárt, és a helyiek többek között azt panaszolták neki, "elegük van abból, hogy magyarként fenyegetik őket az otthonukban", vagy "itt van egy vagon rendőr, hol voltak eddig?". Volt, aki szerint "majd megint" eltűnik a térfigyelő kamera felvétele, a támadást ugyanis rögzítették. Többen bírálták a Lehet Más a Politika pártját, mert szerintük hasonló esetek után megjelennek, és pénzt, meg egyéb támogatásokat adnak a romáknak, akik így úgy érzik, hogy helyes, amit csinálnak.

Mi történt eddig?

A Véderő tagjai április 16-án szombaton érkeztek Gyöngyöspatára, a helyi cigányok szerint azért, hogy megfélemlítsék őket. A szélsőjobbos szervezet kiképzőtábort akart berendezni egy, a falusiaktól kapott szőlőspincénél. Az önkéntes rendfenntartók a terveik szerint hétvégenként akarták megszállni a területet.

A településen akkor kezdődött a szélsőjobbos szervezetek felvonulási sorozata, amikor egy helyi lakos február végén öngyilkos lett. Az idős férfi a helyi Jobbik elnöke szerint azért vetett véget az életének, mert úgy volt, hogy a szomszédjába árvízkárosult cigányok költöznek. A témát felkapta a Jobbik, megjelentek a Szebb Jövőért Polgárőregyesület emberei, majd a Véderő vett telket a cigánysor feletti dombon.

A tábort a múlt pénteken, április 22-én számolta fel a rendőrség, Délelőtt a Vöröskereszt és egy amerikai vállalkozó, Richard Field elvitték a településről a cigány nőket és gyerekeket: mintegy háromszázan mentek el busszal Gyöngyöspatáról. Őket a csillebérci táborban szállásolták el húsvétra, de már visszatértek a faluba.

A Véderő több tagja hétfőn ismét megjelent Gyöngyöspatán, ahol egy magánterületen továbbra is meg akarják tartani önvédelmi és harcászati ismereteket oktató táborukat.