Schmitt sokáig gondolkozott a kadarkán

2011.04.27. 15:28
Az államfő a CBA áruházlánc borversenyének döntősei közül választotta ki a köztársasági elnök bora-cím nyerteseit.

Schmitt Pál döntését két napon át tartó előzsűrizés előzte meg, amelynek során szakértők 650 bormintából választottak ki kategóriánkénti 3-3 bort. Ez az előzsűrizés a CBA áruházlánc ötödik alkalommal megrendezett éves borversenyét fedi: Schmitt az itteni kategóriagyőztes borok közül választott ki 1-1-et elismert borszakértők és sommelier-k segítségével.

A fehérborok közül a Kreinbacher Pincészet 2007-es somlói Öreg Tőkék Bora, a desszertborok közül az Orosz Gábor 2000-es hatputtonyos tokaji aszú, a vörösborok közül pedig a Bodri Pincészetből származó 2009-es szekszárdi Kadarka viselheti a Magyar Köztársaság elnökének bora címet.

Kiss Norbert, a Köztársasági Elnöki Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának vezetője elmondta, hogy a kiválasztott borok bolti eladásából palackonként száz forintot jótékonysági célra fordítanak. Az akció az Index információ szerint csak a CBA-ban forgalmazott borokat érinti. Az összegyűlt pénz sorsáról az év végén döntenek.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője elmondta, hogy a borokat már forgalmazzák, de a köztársasági elnök bora-jellel ellátott palackok két héten belül jelennek meg az üzletek kínálatában. "A címmel megjelölt borokat mi fogjuk forgalmazni, hiszen a CBA borversenyén születtek meg azok az eredmények, melyek alapján a köztársasági elnök úr szakértők segítségével kiválasztotta a kedvenceit." Fodor Attila szerint Schmitt gyorsan döntött a legjobb fehérborról, a vörösön és a desszertboron viszont sokáig gondolkozott.

Schmitt Pál elismerését fejezte ki a magyar borászok iránt, akik munkájának köszönhetően a Sándor-palota vendégei egy éven keresztül "a legjobb magyar borokat" kóstolhatják majd meg. Az államfő kifejtette: a magyar borok nem a mennyiség, hanem a minőség terén veszik fel a versenyt más nemzetek boraival. "Igazán büszke vagyok rá, hogy a legjobb borokat ajándékozhatom, kínálhatom és fogyaszthatom az elkövetkezendő évben" – fogalmazott.