Mondja, drága Tarlós Pista, milyen hosszú ez a lista?

2011.05.08. 21:08 Módosítva: 2011.05.09. 07:50
A Hegyi Kommunisták titkos bázisától a Zsarupalota előtti kereszteződésig. Szerdán mi adtunk tippeket, hol lehetne az új Moszkva tér, most önök.

Érzékeny téma a közterek átnevezése, alig tettem ki a Hol legyen az új Moszkva tér? című cikket, azonnal felpörögtek a kommentelők és a levélírók, így szerencsére egy rakás javaslatból válogathattam ki a következő fordulót. A téma ugyanaz: a visszakeresztelés után újra Széll Kálmánnak nevezett Moszkva térnek új helyet kéne találni a főváros határain belül. Szerdán én ajánlottam 9 helyet, az Örstől a Lövölde térig, most jönnek önök. (Az én javaslataim közül az olvasóknak messze a Szent Orbán tér tetszett a legjobban, ezt követte a csepeli Áruház–Görgey Artúr tér, a bronzérem pedig az Örs vezér teréé lett.)

Hangulati felvezetésnek kezdjük Frady Endre komment formájában publikált versével. Pageréty Irma mellett Frady a kedvenc kortárs költőm, nem véletlenül:

Frady Endre:
ÁTNEVEZÉSI LÁZ

Tarlós úr most ezzel veret:
Átneveztet minden teret.
Hosszabb zebrán mire jutsz át,
Máshogy hívják már az utcát.

Mondja drága Tarlós Pista,
Milyen hosszú ez a lista?
Mit követett el a város?!
Jó haver a térképgyáros?

Tudom, Ön most vígan nevet,
S kitalál még pár száz nevet,
Ám kérem felnézve kendre,
Hadd maradjak Frady Endre!

Tényleg, tudja valaki, mi állhat Tarlós István hirtelen átnevezési láza mögött? Perverz Matyesz tudni véli:

"Megvan! Azt ígérte, hogy megszünteti a közlekedési káoszt a Moszkva téren meg a Roosevelt téren. Ezt költséghatékonyan úgy lehet megoldani, hogy áthelyezi őket egy forgalommentes helyre. És voila, már nincs káosz, csak majd a Széll téren meg a Széchenyi téren, de azt ráér négy év múlva rendbe tenni... hasonló módon".

Ez se rosszabb magyarázat a többinél, például annál a hivatalos verziónál, hogy civil kezdeményezésre történnek az átkeresztelések. Bloberf érdekes műhelytitkokat oszt meg velünk:

"A Moszkva tér a civilek kezdeményezésére lett Széll Kálmán tér, és ezek a civilek Széll Kálmán mai napig életben lévő barátai! A Köztársaság téri civilek pedig köztudottan az ország legvallásosabb emberei."

Jöjjenek akkor a legerősebb javaslatok Önöktől! Bennem is felmerült, majd több olvasó is protezsálta a Rózsadombon található

Vérhalom teret


Vérhalom tér nagyobb térképen való megjelenítése

ami az úgynevezett Hegyi Kommunisták vagy Limuzindemokraták egyik utolsó erőssége a fővárosban. Atlbilbaoo ezt úgy fogalmazta meg, hogy "a burzsuj komcsik lakhelye!" És amúgy is, ha belegondolunk, a "Vérhalom" elég gusztustalan elnevezés, főleg, ha az ember látott már élőben frissen világra hozott placentát.

forrás: panoramio.com
forrás: panoramio.com

Egész sokan javasolták a Keleti pályaudvar előtti

Baross teret


Baross tér nagyobb térképen való megjelenítése

méghozzá igen komoly és alapos indokokkal, amelyek közül Pepié a legszívbemarkolóbb:

"Képzeljük csak el, amint bemondja a metró, hogy Moszkva tér, Keleti Pályaudvar".

A további, megfontolandó indokok:

– innen indul a moszkvai gyors

– az államközi kapcsolatokat jelentősen javítaná, ha Moszkvából közvetlenül a Moszkva térre lehetne érkezni

– a "Moszkva" tér feliratokat költséghatékony és rettentően szinergikus módon metróval lehetne átszállítani

– a környék személyi állománya – árusok, ténfergők, hugyozók, rejszolók, verekedők – bőven megüti az eredeti Moszkva tér szintjét, bónusz prostituáltakkal és drogkereskedőkkel, amiről Budán csak álmodnak

– Baross Gábor szobrát úgyis áthelyezték, így tényleg szabad a vásár.

forrás: panoramio.com
forrás: panoramio.com

A Nagy Egyesítő Ötletet Viktor küldte nekünk, sajnos nem az a Viktor, de így is földig hajoltunk az érvelés kristálytisztasága előtt. A javasolt versenyző ezúttal az

Oktogon


Oktogon nagyobb térképen való megjelenítése

Hogy miért?

"Ott az Oktogon, amelynek egyrészt amúgy is hiányzik a nevéből a "tér" megjelölés (ami így főleg vidékiek és turisták megzavarására alkalmas), másrészt pedig kihasználhatnánk a nevében rejlő nyolcast, és nyolc elveszett tér nevét vehetné magára. Javaslom az egyes oldalait arról a térről elnevezni, amely irányban az adott tér valaha volt megközelíthető. Így tehát Roosevelt tér sarok lenne az Opera felé eső oldal, Moszkva sarok lenne a Burger és a Meki közé eső oldal (húha, ez így biztos jó?), Köztársaság sarok pedig a ... ööö ... hát ezt lője be valami földmérő.

forrás: panoramio.com
forrás: panoramio.com

És arra is van ötletem, hogyan fogjuk pótolni azt, hogy az Oktogon elvesztésével nem maradna olyan tér, ami nem tér: az ex-Oktogon szomszédságában lévő Liszt Ferenc tér legyen mostantól csak simán Ferihegy. Ez így fair."

Nem kevesen lobbiztak a

Boráros tér


Boráros tér nagyobb térképen való megjelenítése

mellett, Gábor levelében haikuszerű tömörséggel fogalmazza meg azt, amit egy rakás olvasótársa ugyanígy érzett:

"1. nagy

2. ronda

3. közlekedési kaotikum, mely

4. részegtini- és

5. hajléktalansűrűségben felveszi a versenyt a régi névtulajdonossal

+1. Komcsigyanús, hiszen Pesten van, nem messze a Tolbuhin körutat is záró Dimitrov tértől."

forrás: panoramio.com
forrás: panoramio.com

Tarlós István korábban arról nyilatkozott, hogy valami félreesőbb helyre álmodja az Új Moszkva Teret, ahová egy kis ortodox kápolnát is lehetne építeni, ajándékba az oroszoknak. Bálint javaslata, az újpesti

Széchenyi tér


Széchenyi tér nagyobb térképen való megjelenítése

pont alkalmasnak tűnik erre: kies kis park, jó messze mindentől. Ja, és még egy súlyos érv szól mellette:

"ha átneveznék Széchenyiről, akkor a Széchenyi terek egyensúlya is helyreállna, és pont annyi lenne Budapesten mint azelőtt."

Igen népszerű moszkovita környék az Árpád híd mindkét hídfője. A Széchenyi teret bedobó Bálint

a híd pesti hídfője


Váci út - Róbert Károly körút sarka nagyobb térképen való megjelenítése

mellett érvel, egészen racionálisan:

"Van metró, villamos, buszvégállomás, rengeteg szerencsétlen sorsú és kosz. Ráadásul nincs is semmi tisztességes neve se."

forrás: panoramio.com
forrás: panoramio.com

És tegyük hozzá, marha jól mutatna a közepén egy hagymakupolás templomocska. A túlpartról többen is beajánlották a

Flórián teret


Flórián tér nagyobb térképen való megjelenítése

Személyesen én rettentő boldog lennék, ha a Moszkva tér 1. szám alatt dolgozhatnék, úgyhogy rajtam nem fog múlni a dolog.

Gergely, a Flórián tér Tinódi Lantos Sebestyénje kisebb novellában fogalmazta meg pozitív érzéseit. A lényeg: a tér marha nagy, a szellemiség, "lepukkant szockó üzletközpontostul, római romokat eltipró felüljáróstul, budai hegyeket kitakaró faluházastul, huszonvalahány forgalmi sávval virító csomópontostul" igazán moszkvai. És "cefetül oda tud fújni a hideg keleti szél (akár szoknya alá is), így Hobo nem kényszerül a vonatkozó blues átigazítására a későbbi nemzedékek kedvéért."

Plusz nem kell beruházni hajléktalanba és nyomorultakba itt sem.

forrás: panoramio.com
forrás: panoramio.com

"Végül, de nem utolsó sorban előnyt jelenthet, hogy ebben a kerületben Tarlós István volt már Keresztapa" – zárta sorait  Gergely, de ezt már egyáltalán nem értettem.

Ember nem érvelt olyan meggyőző szenvedéllyel a X. kerületi

Mázsa tér


Mázsa tér nagyobb térképen való megjelenítése

mellett, mint Miklós. Engem meg is vett ezzel:

"Ez is M-mel kezdődik, így kisebb a megrázkódtatás az átkereszteléskor. Masszívan komcsi vidék, tehát a környékbeliek lelkesedni fognak. Most nagyon lepukkant, az egykori piac már nincs, valami új most épül, talán akkor kikupálódik. Az irány is stimmel, mire a Belvárostól a Mázsa térig kijutsz, már csak kicsit kell tovább menni, és majdnem Moszkvában vagy. Ott van a sok Kőbánya nevű vasúti megálló (Kőbánya Alsó, Felső, Kőbánya–Kispest) egyike, így értelemszerűen az is Moszkva tér lehetne."

forrás: panoramio.com
forrás: panoramio.com

Meglepetésjelölt a belvárosi

Március 15-e tér


Március 15. tér nagyobb térképen való megjelenítése

de az első értetlenkedés után hallgassuk meg a sajnos trágár – de hát tudják, milyenek az olvasók – Ádámot, van logika abban, amit mond:

"Mert azzal odabaszna a Demszky emlékének, új ortodox templom se kellene, kedves gesztusnak meg elég lenne kiegészíteni a Petőfi-szobrot  egy orosz dzsidással, amint hátulról lándzsát basz Sándor hátába."

forrás: panoramio.com
forrás: panoramio.com

Imádom a lokálpatriótákat, Dr Ótmalac, az újpalotai

Fő tér


Újpalotai Fő tér nagyobb térképen való megjelenítése

szerelmese nyilvánvalóan az, különben nem lantolna ilyen szépen:

"Nagyon erősen furcsállom, hogy Újpalota kimaradt a szórásból. Hiszen amikor már javában tombolt mindenütt a narancsuralom, nevezett helyen még simán a vörösöké maradt a hatalom. Na már most, ott van egy "szép", ligetes, betonülőkés busz- és villamosmegállós, faházas kocsmás, nyaranta Újpalotai Napokon Bikini- meg Favágók-koncertes, kínai kajáldás, cukrászdás, szökőkutas (egy kicsit kilóg a sorból), bazi nagy tér, körbevéve irgalmatlan tízemeletes panelekkel és a legendás Toronyházzal. Az isten és a párt is Moszkva térnek teremtette. Merthogy évekig nem volt neve a helynek, aztán pár éve Fő térré (hmmm) avanzsált, az egyház szeretett volna ide urnatemetős templomot emeltetni, de "civil kezdeményezésre" (mostanában ez is divat) a szent épület pár utcával odébb került felépítésre."

foter


Talán meglepő, de többeknek eszébe jutott a

Kossuth tér


Kossuth tér nagyobb térképen való megjelenítése

Zoltán foglalja össze a legtömörebben a népi indoklást:

"Hiszen a miniszterelnök is megmondta, hogy neki Moszkvából nem parancsolgathat senki. Sőt mi több végre egyszer ő érezhetné úgy, hogy parancsolgat a moszkvaiaknak."

forrás: panoramio.com
forrás: panoramio.com

Végül nem kevesen támogatták a kommunista

Szoborpark előtti teret
Szoborpark nagyobb térképen való megjelenítése

aminek neve nincsen, Leninje annál inkább. Levezetésnek pedig szégyenkezve mondom, hogy egy szóviccbeteg olvasó a

szoborpark


Moszkva rét

egy gyalázatos kollégám pedig a

Moszkva tré

nevet javasolta, az indoklásoktól a gyengébb idegzetűek kedvéért eltekintek.

Viszontlátásra, természetesen beszámolok arról, hogy Tarlós főpolgármester megfogadta-e az Index vagy az olvasók tanácsait.

Megrázó befejezés

Egy olvasó a levele végére a következő kis szöveget biggyesztette:

"Munkahelyi szívatás: Kávéfőzők mellé vásárolt Wiener Goldot módszeresen fel kell javítani koffeinmentes anyaggal, megvárni, amíg a koffeinfüggő kollégák rászoknak a napi 256 feketére (láncdohányosok mellett kialakul egy lánckoffeinista réteg is), és ekkor újra valódi Wiener Goldot kell velük itatni, és röhögni, hogy sok hülye barom hogy túlpörög, és hogyan basztatja egymást a semmiért!"

Vigyázzanak magukra!