Muskátlin mutat példát Hende Csaba

2011.05.19. 14:19
A Belügymisztérium és Honvédelmi Minisztérium lesz a közmunkaügy két fő felelőse a kormányban, mert csak ez a két tárca tudja megszervezni a munkások mozgatásának bonyolult logisztikai hátterét. A BM-ben külön államtitkárság foglalkozik a területtel, amit a VPOP volt parancsnoka irányít majd. Hende Csaba honvédelmi miniszter pedig Böjte Csaba erdélyi ferences szerzetes tart közös munkaértekezletet, de közben gőzerővel folyik az állami program melletti civil mozgalom építése.

Az Index információi szerint Béndek József, a VPOP egykori parancsnoka lesz a kormány közmunkaügyi felelőse. A munkaerőpiacról kiszorultak tömeges foglalkoztatásának ügyeit egy új államtitkárság kezeli majd a Belügyminisztériumon belül. Béndek pénzügyőr altábornagyot, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vámszakmai elnökhelyettesi posztjáról hívták el a feladatra, április elején Pintér Sándor belügyminiszter kérésére vezényelték a BM állományába.

hende2

A százezreket érintő közfoglalkoztatási programokat 2012. január 1-jétől indítanák, amiben a szervezéstől az ellenőrzésig a BM közmunkaügyi államtitkárságának kell helytállnia.

Úgy tudjuk, hogy a komoly logisztikai hátteret igénylő munkába a honvédelmi tárca is bekapcsolódik. A tervek szerint ugyanis a program beindulása után munkások kisebb csoportjai jönnének-mennének az ország különböző részeire, ahol egy-egy helyi kezdeményezés megvalósításában vennének részt.

A közmunkások „kikölcsönzését” pályázati úton lehet majd kérni, de az elvégezendő munkákban a támogatást kérő önkormányzatoknak, civileknek is részt kell venniük. Az állami pályázaton szintén lehet majd támogatásként kérni, hogy a költségvetési pénzen biztosítsák a munka elvégzéséhez szükséges munkaeszközöket és építési alapanyagokat.

hende

A rendszer működtetéséhez az állam egy öngondoskodási mozgalmat is rászervez a közmunkaprogramra. A kitalált mozgalom népszerűsítése érdekében a napokban már egy blog is indult, ahol ismert médiaszemélyiségek, celebek és politikusok beszélnek a helyi kezdeményezések fontosságáról.

A Mi ügyünk blogra szerdán egy Hende Csabával készített videó is felkerült. A felvételen a honvédelmi miniszter magyarázza, hogy ő hogyan gondolja, az ország felvirágoztatását. Hende szerint először mindenkinek – szó szerint is – a saját portája előtt kellene söprögetni: „aztán fogjanak össze a szomszédok, az önkormányzatok, a helyi vállalkozók, és úgy tűzzenek ki egyre nagyobb célokat maguk elé, ahogy erejük, lehetőségük engedi”.

Hende pénteken Böjte Csaba szerzetessel tart munkaértekezletet, amely rész vesz Hegedűs Zsuzsa és Balog Zoltán romaügyi államtitkár is.