Kedden tárgyal a Fidesz-frakció az alkotmánybíró-jelöltekről

2011.06.09. 10:10
Még kár találgatni, kik lehetnek a kormánypártok alkotmánybíró-jelöltjei, jelentette ki a Fidesz frakciójának sajtófőnöke. A frakció jövő kedden tárgyal a jelöltekről, akiket a kormánypártok maguk jelölhetnek és maguk választhatnak meg.

Jövő keddi ülésén tárgyal a Fidesz parlamenti frakciója a képviselőcsoport alkotmánybíró-jelöltjeiről, közölte Krakkó Ákos. A Fidesz parlamenti frakciójának sajtófőnöke szerint "nyilván lehetnek nagyon jól értesült szerkesztőségek", ám amíg a frakció nem tárgyalja, "kár lenne bármilyen neveket forgatni a sajtóban".

Szerdán a Magyar Nemzet közölte, hogy a Fidesznek négy jelöltje van az öt új alkotmánybírói helyre. A lap értesülései szerint Szívos Márta, a 2006 őszi zavargásokkor született elmarasztaló elsőfokú ítéleteket másodfokon megfordító fővárosi bírósági tanácselnök, Balsai István fideszes országgyűlési képviselő, Pokol Béla jogász és Szalay Péter jogász lesznek a jelöltek. Az ötödik helyre a KDNP jelöljheti Dienes-Oehm Egont, aki az első Orbán-kormányban a külügyminisztérium integrációs államtitkárságán dolgozott.

Az Országgyűlés hétfői döntése értelmében szeptember 1-jétől a jelenlegi 11 helyett 15 tagja lesz az Ab-nek. A parlament így várhatóan öt új alkotmánybírót választ majd, egy poszt ugyanis jelenleg is betöltetlen. Az alkotmánymódosítás szerint a bírákat július 31-ig, azaz a nyári rendkívüli ülésszakon kell megválasztani. Az AB tagjait a parlament kétharmados többséggel választja, azaz megválasztásukhoz elég a kormánypárti frakciók szavazata. A jelölteket egy eseti bizottság választja ki, a 15 tagú testületnek tíz kormánypárti tagja van. A jelöltté váláshoz elég nyolc bizottsági tag támogatása, tehát a kormánypártok itt is maguk dönthetnek.