Hoffmann Rózsa lemondó levelet írt Orbánnak

2011.06.19. 23:58 Módosítva: 2011.06.20. 10:56
Az oktatási államtitkárság hétfőn megerősítette: Hoffmann Rózsa államtitkár levélben jelezte a miniszterelnöknek, hogy támogatottság hiányában nem kívánja folytatni az oktatási terület irányítását. Hoffmann személyes találkozót is kért Orbán Viktortól. Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő irodáján nem cáfolták értesülésünket, csupán annyit közöltek, hogy hétfőre nem terveznek ilyen megbeszélést.

Az Index információi szerint a Nemzetierőforrás-minisztérium oktatási államtitkára kilátásba helyezte lemondását a miniszterelnöknél. Hoffmann Rózsa levelet küldött Orbán Viktornak, amelyben összefoglalta, milyen okok vezettek döntéséhez.

Az államtitkárság hétfőn az MTI-nek megerősítette a hírt, de csak annyit közöltek: amíg a személyes találkozóra a kormányfővel nem kerül sor, addig mást nem kívánnak mondani az ügyben.

Úgy tudjuk, hogy az államtitkár jelezte, nem érez elég támogatottságot munkája folytatásához.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője megérti Hoffmann lépését, de nem ért egyet azzal. "A frakció az államtitkár mellett áll, és azt javasolja, vonja vissza elhatározását" – mondta Harrach az MTI-nek. Hozzátette: Hoffmann Rózsa nyugodt körülmények között, hatékony, szakmai munkát szeretett volna végezni, de ehelyett a folyamatos, szervezett és nemtelen támadások ellen kellett védekeznie.

Hoffmannt két hete súlyos erkölcsi vereségként érte, hogy a Fidesz etikai bizottsága nem állt mellé az oktatásügy fennhatóságáért indított csatájában. A KDNP-s államtitkár példátlan módon koalíciós társa, a Fidesz alelnöki posztját betöltő Pokorni Zoltán ellen kezdeményezett eljárást, de az etikai testület nem találta megalapozottnak vádjait.

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Hoffmann azt rótta fel az egykori oktatási miniszternek, hogy a sajtó útján kritizálja az államtitkárság hivatalos oktatásügyi irányvonalát, és Hoffmann reformterveinek részleteit.

Az államtitkár problémáit szaporította az is, hogy tanárok és diákok is tiltakozó demonstrációkat tartottak az elmúlt hetekben.

Hoffmann - kormánykörökből származó információk szerint - a napokban négyszemközti találkozót kért Orbán Viktortól. A miniszterelnöki szóvivő, Szijjártó Péter irodáján nem cáfolták, hogy a kormányfőhöz levelet írt az államtitkár. A szóvivő az üggyel kapcsolatban annyit közölt, hogy „ilyen megbeszélést hétfőn nem terveznek”.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Forrásaink szerint egyébként a lemondási szándékot meglebegtető levél ellenére az is elképzelhető, hogy az államtitkár valójában még nem tervezi az azonnali lemondást. Ha ugyanis a nyilvánossá vált problémák ellenére a kormányfő biztosítja arról, hogy bizalma töretlen, Hoffmann megtépázott tekintélyével is folytathatja az oktatásügy kormányzati átalakítási terveinek levezénylését.

Ezt a forgatókönyvet valószínűsítheti, hogy Hoffmann főnöke, Réthelyi Miklós a hetekben szintén megerősítést kapott miniszteri posztján Orbántól, jóllehet az Operaház főigazgatójának visszavonatott kinevezése miatt már megindultak az utódlással kapcsolatos találgatások.