Navracsics külügyminiszter lehet

2011.06.23. 07:14
A Népszabadság úgy tudja, Martonyi János külügy, és Réthelyi Miklós humán-csúcsminiszter csak kötött időre vállalták a kormánytagságot, Martonyi utódja Navracsics Tibor lehet.

Ha Martonyi János a ciklus közben távozik, Navracsics Tibor igazságügyi és közigazgatási miniszter válthatja a magyar diplomácia élén – értesült kormányzati forrásoktól a Népszabadság. Azt, hogy vannak olyan kormánytagok, akik nem négy évet vállalták tárcájuk vezetését, maga Orbán Viktor ismerte el korábban.

A Napilap szerint Martonyi János külügy-, és Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterről van szó. Martonyi eddig cáfolta, hogy távozna a hónap végén lejáró EU-elnökség végeztével, ennek ellenére a nagyobbik kormánypártban Győri Enikő, Prőhle Gergely és Németh Zsolt külügyi államtitkárok nevét emlegetik az esélyesek között.

Ehhez képest jelenthet újdonságot Navracsics Tibor képbe kerülése, eddig ugyanis nem volt szó arról, hogy távozna a KIM éléről. Navracsics volt az első, aki Kötcsén elmondott beszédében nyíltan elismerte, hogy a kormány munkája nem zavarmentes: a kormányzás "hajójának iránya jó, de a fedélzeten vannak problémák".