Több miniszter távozik a ciklus végéig

2011.06.03. 07:18 Módosítva: 2011.06.03. 08:07

Ebben a ciklusban biztosan lesz kormányátalakítás – nevek említése nélkül erre utalt a miniszterelnök a Blikknek adott interjúban.

"A kormánytagokkal eltérő megállapodásokat kötöttem. Voltak, akik világossá tették, nem vállalják a négy évet. Ha új feladatokat kap a kormány, nyilván muszáj lesz ehhez alkalmazkodni" – mondta Orbán Viktor.

Arra a felvetésre, hogy sok képviselő visszaélt a költségtérítéssel, a kormányfő azt felelte, hogy a mostani rendszer átláthatatlan. "Szerintem ők nem lebuktak, mind rendes emberek" – tette hozzá.

"Azt terveztem, hogy 2012 január elsejére Magyarország legyen átlátható ország, ahol meg tudjuk mondani, hogy például egy köztisztviselő az átlagbérhez képest mennyit keres. Mindenkinek jobb, ha átlátható a rendszer, és nem kell képviselőket blikkes cikkekben leleplezni" – közölte.

Az interjúban hosszan beszélt a devizahitelesek megsegítéséről. Arra a kérdésre, mikortól fizethetik az első könnyített részletet a 180 forinton rögzített svájcifrank-árfolyamon, Orbán azt válaszolta: a bankszövetség és a gazdasági tárca közel van a végleges megállapodáshoz, és ez nagyon hamar életbe fog lépni.

A miniszterelnök szerint kilakoltatások első részben csak a 30 millió fölötti ingatlanok esetében, és 20 milliónál nagyobb hitelnél lehetnek. A leggazdagabbakat érintik először, mert ők vannak, akik leghamarabb tudnak megoldást találni, a szegények vannak a legvégén.

"Mire ők sorra kerülnek, nekik három menekülőpálya nyitva áll majd. Egyrészt bent maradhatnak a lakásukban, amelyet az állam a banktól megvesz, a bentlakó pedig bérlővé válik. A másik, hogy ha a lakó kisebb lakásban is megoldja az életét, és a bank egy kisebbre ad neki hitelt. A harmadik megoldás, hogy elhelyezzük őket állami tulajdonú lakásokban, ahol bérlők lesznek. Ezeket a lakásokat most kezdjük felépíteni" – közölte.