Szilvásyék fura riasztásai

2011.07.06. 17:02
Az Index úgy tudja, hogy a Szilvásyék elleni gyanú alapja, hogy hackert küldtek a kormányzat ellen, amikor egyébként ők voltak a kormányzat. 2006 - 2007-ben több fura fenyegetéssel is riogatott Szilvásy és az NBH is.

Az Indexhez eljutott információk szerint a volt titokminiszter és egykori NBH-s vezetők elleni eljárás egy hacker-támadással függ össze. A támadást 2008-ban a Szilvásyék az UD Zrt.-re akarták kenni. Hivatalosan nem erősítették meg, hogy a mostani eljárás tényleg erről szól, de a korabeli titkosszolgálati logikába beleillik a téves riasztás elve.

2008-ban, az UD-botrány kirobbantása előtt éppen Szilvásy György jelentette be, hogy egy biztonsági cég adatokat lop, több millió e-mail postafiókhoz fért hozzá, és a kormányzati rendszert is megtámadták. Később kiderült, hogy az UD Zrt.-t illették többek között ezekkel a vádakkal, ám az egész gyanút később az ügyészség ejtette.

2010-ben az UD-botrányt vizsgáló parlamenti bizottság megállapította, hogy támadás ugyan volt, de azt nem kívülről követték el. Demeter Ervin (Fidesz) akkor így nyilatkozott: "Bizonyára emlékeznek rá, hogy azzal riogattak, hogy itt számítástechnikai rendszerekbe betörtek és fontos információkat vittek el. Kiderült, hogy aki betört, azt a Nemzetbiztonsági Hivatal foglalkoztatta, és ezt a személyt Szilvásy György mutatta be a Nemzetbiztonsági Hivatalnak".

Az ügyben az a furcsa, hogy akkoriban erről a gyanúról nyíltan beszéltek kormánypárti politikusok, most pedig nagy titokra és új fejleményekre hivatkozva teljes a hallgatás. Ám ha mégis ennek az ügynek derültek ki új szálai, akkor bármilyen abszurdul is hangzik, hogy a titkosszolgálati vezetők saját szervezetüket támadták meg számítástechnikai kémkedéssel, a furcsa logika nem volna példa nélküli. Szilvásy még kancelláriaminiszterként is többször beszélt robbantásos fenyegetésekről például.

A Gyurcsány-kormány ugyanis szívesen fenyegetett soha nem bizonyított külső veszélyekkel. 2006. márciusában például Gyurcsány Ferenc azt jelentette be, hogy a választási nagygyűléseket bűnözői körök robbantásos merényletekkel fenyegetik. Végül a Fidesz és az MSZP is megtartotta rendezvényeit, és nem volt robbantás sehol.

2006. őszén, az önkormányzati választások előtt is előjött a merénylettel való fenyegetőzés. Annyira, hogy a Fidesz az NBH javaslatára végül le is mondott egy Hősök terére tervezett demonstrációt.

A 2006-os, őszödi beszéd utáni tüntetések kapcsán is sok furcsa elmélettel jött elő a titikosszolgálat. Akkor mutatták be példáult Debilt, az idétlen becenevet használó tüntetőt, akinek egy lehallgatott beszélgetése azt lett volna hivatott bizonyítani, hogy tudatosan igyekeztek az erőszakos tüntetők összekeveredni a Fidesz ünnepségén lévőkkel, október 23-án.

2007-ben pedig közelebbről meg nem nevezett nemzetbiztonsági fenyegetésre hivatkozva javasolta Szilvásy fenntartani a kordont a Parlament épülete körül.