3,5 millióra bírságolta képviselőit a Fidesz

2011.07.11. 06:36

A parlament megalakulása óta összesen 3,5 millió forint bírságot rótt ki a Fidesz-frakció szabálytalankodó tagjaira, értesült a képviselőcsoporttól a Blikk. 24 képviselő kapott büntetést, közülük 19-nek azért kellett bírságot fizetnie, mert igazolatlanul hiányzott szavazáskor. A bírság mértéke 100 és 150 ezer forint között változott, attól függően, mennyire volt fontos a szavazás, amit elmulasztottak. A többi 5 megbírságolt képviselőnek - Zsiga Ferencnek, Papcsák Ferencnek, Szabó Zsoltnak, Rónaszékiné Keresztes Mónikának és Csöbör Katalinank - duplán felvett költségtérítés miatt kellett fejenként 250 ezer forintot fizetniük. A frakció jótékony célra fordította a befolyt összeget, írja a Blikk.

A napilap értesülései szerint sem az MSZP-ben, sem a KDNP-ben nem volt pénzbírság fegyelmezetlenségért. Az MSZP-frakció szerint ugyan előfordult, hogy valaki nem jelent meg szavazáson, de ezek a képviselők csak fejmosást kaptak. A Blikk szerint a szocialistáknál elsősorban azért nem bírságolnak, mert nem nagyon volt olyan helyzet, amikor sikeresen szavazhattak volna a kétharmados kormánytöbbség ellen.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a Blikknek azt mondta: az ő frakciójukban nem külső, hanem önfegyelem létezik, a képviselők nem hiányoztak igazolatlanul, és bár egy-két esetben előfordult, hogy valaki duplán vett fel költségtérítést, azokról az esetekről szerinte bebizonyosodott, hogy nem tudatos csalások voltak, hanem a szabályok ismeretének hiánya állt a háttérben.