Tarlós: Nem lesznek hajléktalanok a Gundelben

2011.07.14. 18:43
Elfogadta az új hajléktalanellátási koncepciót a Fővárosi Közgyűlés. A feladatokat a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot és Menhely Alapítvány szervezi.

"Most sem fogjuk tudni a Kempinskiben és a Gundelben elhelyezni a hajléktalanokat" - mondta Tarlós István főpolgármester a hajléktalanellátási koncepció vitájában a Fővárosi Közgyűlésben.

Ezzel az MSZP-s Havas Szófia kritikájára reagált, aki azt mondta, több sebből vérzik a koncepció, mert a költségvetésben jelentős pénzt vont el a városvezetés ettől a területtől. A szocialista politikus szerint a körülbelül 2500 hajléktalanból mintegy 1400 gondoskodásáról szól a koncepció, arra nem ad választ, mi lesz a többiekkel. Tarlós azzal vágott vissza, hogy az elmúlt húsz évben sem sikerült megoldani a problémát, Havas igazán bírálhatna egy kicsit visszafogottabban.

Ezek után a  képviselők 21 igen, 6 nem és 1 tartózkodó szavazattal elfogadták az indítványt.

A fővárosi önkormányzat a feladatok megszervezésével a koncepciót kidolgozó Magyar Máltai Szeretetszolgálatot és Menhely Alapítványt bízta meg.

Az alaphálózati feladatok között a 24 órás diszpécserszolgálat egész éves működtetését, illetve a téli időszakban krízisautó 24 órás működtetését és speciális utcai szolgáltatásokat javasol a két szervezet. Ez a számítások szerint körülbelül 70 millió forintba kerülne évente.
A Közterület helyett emberibb körülmények elnevezésű koncepció ismerteti, milyen új önkormányzati eszközök szükségesek ahhoz, hogy minél több, eddig közterületen élő ember emberibb körülmények közé kerülhessen.

Az elhelyezési feladatokkal összefüggésben az első befogadóhelyek működtetésére, valamint az onnan távozóknak nyújtott lakhatási támogatásra évente 270 millió forintot fordítanának. A keretösszeg fejenként maximum 300 ezer forint támogatás 12 hónapra számítva, vagyis legalább 900 ember éves elhelyezését teszi lehetővé.