Zuroff: Botrány Képíró Sándor felmentése

2011.07.18. 17:26
Efraim Zuroff, a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ vezetője hétfőn “botránynak” nevezte Képíró Sándor felmentését.

„Az ügyész tájékoztatott bennünket, hogy fellebbezést nyújtanak be az ítélet ellen”- mondta Efraim Zuroff, miután a Fővárosi Bíróság hétfőn nem jogerősen felmentette a háborús bűntett vádja alól a 97 éves Képíró Sándort. Képíró Sándor továbbra is a háborús bűnösökről vezetett listájuk első helyén szerepel, hangsúlyozta Zuroff.

„Ez a per a Simon Wiesenthal Központnak köszönhetően jött létre, amely 2006-ban információkat szolgáltatott Képíróval kapcsolatban a magyar hatóságoknak” – folytatta a 2005-ben elhunyt nácivadász nevét viselő szervezet vezetője.

Ana Frenkel, a Wiesenthal Központ újvidéki (szerbiai) irodájának képviselője úgy vélte: az ítéletben „nincsen semmi váratlan egy olyan társadalom részéről, amely még nem érett meg arra, hogy szembenézzen a múltjával”.

„Első fokon meghozott ítéletről van szó, amelyet nem kommentálhatunk. Persze nem vagyunk vele elégedettek, és azt várjuk, hogy a magyar ügyész hivatala nyújtson be fellebbezést” – mondta Bruno Vekaric, a Háborús Ügyekben ítélkező Szerb Törvényszék szóvivője, akit a Tanjug szerb hírügynökség idézett.

Képíró Sándor volt csendőr századost az ügyész azzal vádolta, hogy 1942. január 21-23. között, egy újvidéki razzia során, az egyik járőrcsoport parancsnokaként közreműködött ártatlan civilek – közöttük zsidók - törvénytelen kivégzésében.

Az ügyészség végrehajtandó fegyházbüntetés kiszabását kérte, míg a védelem az eljárás megszüntetését indítványozta, illetve a vádlott felmentését kérte.