Faji háborút hirdetett a Betyársereg

2011.08.10. 10:36
Más bőrszínűek és zsidók legyilkolásáról beszélt a Magyar Szigeten tartott előadásában a Jobbikkal szövetséges Betyársereg vezetője, Tyirityán Zsolt. A Jobbik parlamenti képviselője, Zagyva György Gyula "már csak a bajtársiasság miatt" sem volt hajlandó elhatárolódni barátjától, aki szerinte nem tett a büntetőjogba ütköző kijelentést.

El kell jutni oda "hogy egy gépkarabélynak az elsütőbillentyújét valaki meg tudja húzni, esetleg akkor, ha egy másabb bőrszínt lát", jelentette ki a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szervezte Magyar Szigeten Tyirityán Zsolt, a Jobbikkal 2009-ben együttműködési megállapodást kötött Betyársereg vezetője. Tyirityán az előadásán kifejtette, hogy szerinte faji háború zajlik, és fel kell készülni arra is, hogy lelőjenek "egy rohadt, tetves zsidót", írja a Magyar Nemzet az atv.hu tudósítására hivatkozva.

Tyirityán bemutatta szervezete egyik tagját, a délszláv háborúk veteránját, Dér Zsoltot, aki Tyirityán szerint a horvátországi Szentlászlóban még otthonát védte, Boszniába viszont már azért ment, mert gyilkolni akart "és ezért is megérdemel egy tapsot".

Dér szintén a fajok háborújáról elmélkedett, szerinte a "fehér lakosság" faji alapon szerveződő önvédelmi csoportokat hoz majd létre.

A Magyar Nemzet megkereste a Magyar Szigetet szervező HVIM tiszteletbeli elnökét, Zagyva György Gyula jobbikos parlamenti képviselőt. Zagyva nem volt hajlandó elhatárolódni Tyirityán kijelentéseitől "már csak bajtársiasság miatt sem", mert Tyirityán a barátja. Szerinte amúgy Tyirityán semmi olyat nem mondott, amiért büntetőjogilag felelősségre lehetne vonni.

A Jobbik nem reagált a Magyar Nemzet megkeresésére. A párt szóvivője, Dúró Dóra az Indexnek azt mondta, nem köthető a párthoz a Betyársereg - noha 2009-ben szó volt az együttműködésről -, a szervezet szóvivőjéről, Toroczkai Lászlóról pedig úgy nyilatkozott: nem tagja a Jobbiknak. Azzal kapcsolatban, hogy Toroczkai a Jobbik önkormányzati képviselője Szegeden, Dúró azt felelte, "ez nem jelenti azt, hogy mindenben egyetértenek vele, Toroczkai Lászlónak megmaradt az önállósága". Toroczkai ugyanakkor Vona Gábor Jobbik-elnök parlamenti szakértője is.