Mesterházy az Alkotmánybírósághoz fordul

2011.08.12. 12:44

Az MSZP elnöke szerint nem válhat gyakorlattá a visszamenőleges hatályú jogalkotás, a szocialisták ezért nem törődnek bele, hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) elutasította az annak tilalmára vonatkozó népszavazási kezdeményezésüket.

Mesterházy Attila pénteken közleményben tudatta, hogy benyújtotta kifogását az Alkotmánybíróságnak (Ab), miután az OVB augusztus elején elutasította népszavazási kezdeményezését.

Mint írta, a választási bizottság is megállapította, hogy az alkotmánynak van az MSZP álláspontját megerősítő passzusa. A pártelnök hozzátette: elfogadhatatlan számára az OVB határozata, amely arra hivatkozik, hogy a testület nem tudta értelmezni népszavazási kérdésükben a "hátrányos" kifejezést. "Nincs értelme szemantikai vitába keveredni egy olyan testülettel, amelynek tíz tagjából hét a Fideszhez kötődik" - közölte Mesterházy Attila.

Az MSZP népszavazási kezdeményezését a pártelnök a szocialisták június 18-án tartott kongresszusa előtt jelentette be. Az egy hónappal később benyújtott kezdeményezés kérdése így szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy új jogszabálynak az érintettekre nézve hátrányos rendelkezését a jogszabály hatálybalépését megelőző időszakra vonatkozóan ne lehessen alkalmazni?"

Az OVB augusztus elsején az MSZP beadványban szereplő "hátrányos" szó homályosságára, illetve a közelmúltban módosított alkotmányra hivatkozva utasította el a szocialistáknak a referendum kiírására vonatkozó kezdeményezését.