2024. június 16. 15:00
Lengyelország
Hollandia
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia

Tízezrek maradtak áram nélkül a vihar miatt

2011.08.19. 18:19 Módosítva: 2011.08.20. 10:20
Orkánerejű széllel érkezett a vihar pénteken Zala megyébe. Fák dőltek ki, vezetékek szakadtak le, zavarok voltak az áram- és a mobilszolgáltatásban is. Több helyen nem jártak a vonatok. A Balatonon menteni kellett a bajba jutott vitorlásokat.

A péntek délutáni orkánerejű szél miatt több mint kilencven helyszínre hívták a zalai tűzoltókat; személyi sérülés sehol nem történt a megyében, az eddigi információk szerint közintézményekben sem keletkezett kár - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője szombaton.

Wéber Antal elmondta, hogy a viharkárok miatt pénteken 86 bevetésen voltak a tűzoltók, szombaton pedig további öt esetben kellett kivonulniuk, de számítanak arra, hogy a nap folyamán eddig még nem észlelt káresetekhez is hívják őket.

A kora hajnali órákra a legtöbb helyen sikerült az éjszaka még 15 ezer háztartást érintő áramkimaradást megszüntetni a Nyugat-Dunántúlon, de néhány zalai településen csak kora délutánra tudják a szolgáltatást újraindítani - tájékoztatta az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt.

Egyházi Nikoletta elmondta, hogy a három megyében több mint 50 települést érintett az áramkimaradás, amelyet jellemzően a vezetékekre dőlő fák okoztak. A legtöbb probléma Lenti, Nagykanizsa és Zalaegerszeg környékén adódott, ahol ha nem is egész falvak vagy városok, de nagyobb településrészek maradtak villany nélkül.

A korábban jelzettnél több súlyos probléma is akadt, nemcsak vezetékeket szakítottak le a vihartól kidőlő fák, de több helyen oszlopokat is kitörtek a helyükről.

Sok helyen nem járnak a vonatok

Leállt a vonatközlekedés az ország több pontján a vihar okozta műszaki gondok miatt péntek délután, közölte a MÁV. Nem közlekedtek a vonatok a székesfehérvári vonalon Mura és Gyékényes között a felső vezeték hibája miatt. Szünetelt a vonatforgalom a zalaegerszegi vonalon is, mert Zalaszentiván és Andráshida között több helyen fa dőlt a sínekre. Ez a probléma este fél hétre megoldódott, ezen a szakaszon dízemozdonyokkal vontatják a szerelvényeket, így ott nincs szükség pótlóbuszokra.

Fákat döntött ki a vihar

Wéber Antal, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője szerint több tucat települést érintenek a viharkárok, de személyi sérülés szerencsére sehol nem történt. A hirtelen támadt szél fákat csavart ki, ezek több esetben is házakra dőltek, Zalalövőn, a Borostyán-tónál egy autóra esett a kifordult fa. Távvezetékeket is számos helyen leszakítottak a viharos szélben kidőlt fák és ágak. Előfordult, hogy házak is megrongálódtak, Szentkozmadombján egy épület tetejét tépte le az orkán.

A legtöbb bejelentést Lenti, Letenye, Zalaegerszeg, Keszthely és Nagykanizsa térségéből kapták a tűzoltók. Folyamatosan számolják fel a károkat Zalában, a segítségükre más megyéből is érkeztek egységek - tette hozzá a katasztrófavédelem vezetője.

A nagykanizsai tűzoltóság tájékoztatása szerint Oltárc és Valkonya között erdőtűz ütött ki, az okát még vizsgálják. Annyi bizonyos, hogy több száz méter hosszú területen a vágástéri hulladék fa kapott lángra, amit a tűzoltók két irányból megközelítve tudtak megfékezni.

Pingpongasztal is repült

A megyén végigsöprő orkán erejű szél miatt kimaradások voltak a mobilszolgáltatásban is. A megye északi részén nagyobb mennyiségű eső is kísérte a vihart, Nagykanizsa térségében azonban az erős szél mellett alig hullott csapadék, tapasztalták az MTI tudósítói.

A Zalai Hírlap online kiadása szerint a 75-ös főúton Rédics és Lenti között elszáradt fák tetejét törte le a viharos szél az útra. Gutorföldén is több fát döntött ki a vihar, Csesztregen az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKTSZ) kerítését döntötte ki a szél, egy udvari pingpongasztalt pedig felkapott és odébb dobott.

Jelenleg is folyamatosan vonulnak a tűzoltók a péntek délután kitört vihar okozta károk miatt Vas megyében is, közölte a katasztrófavédelem ügyeletese. A legsúlyosabb a helyzet Körmend, Vasvár és Győrvár térségében, ahol úttestre dőlt dőlt fák miatt eddig tízszer riasztották a katasztrófavédelmet, de folyamatosan érkeznek bejelentések.

Mentették a Balatonról a vitorlásokat

Több vitorlás is zátonyra futott vagy felborult a Balatonra péntek délután lecsapó viharban, de mindenkinek sikerült hajóval, vagy úszva partot érnie, eltűnt személyről egyelőre nem érkezett bejelentés, mondták a vízirendészet és vízi mentők szolgálatvezetői.

Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium meteorológusa elmondta, hogy Fonyódon 117 kilométer/órás széllel tetőzött a vihar, amire időben, több mint egy órával korábban figyelmeztette a fürdőzőket és vitorlázókat a viharjelző rendszer. Rendkívül gyorsan, robbanásszerűen alakult ki a zivatar.

Somogyban a szabadnapos tűzoltókat is behívták

Somogyban 33 helyre riasztották a tűzoltókat, miután a vihar itt is fákat döntött ki és villanyvezetékeket szakított le. 18 településen itt is áram nélkül maradtak, közölte a megyei katasztrófavédelmi ügyeletes. A vihar, amely két óra alatt átvonult a megyén, Marcali és Balatonboglár környékén adott munkát a tűzoltóknak. Itt sem sérült meg senki, és jelentősebb károk sem keletkeztek, mondta el az ügyeletes.

A tűzoltók segítségét többnyire közútra, villanyvezetékre dőlt fák eltávolításához kérték. Balatonszemesen egy leszakadt villanyvezeték melletti fa kapott lángra, az M7-es autópályán Balatonőszödnél pedig egy szalagkorláthoz csapódott autó műszaki mentéséhez riasztották őket. A térségben a szabadnapos tűzoltókat is behívták, hogy mielőbb végezzenek a kármentéssel.

Szombatra megnyugszik az idő

A heves zivatarok miatt több kistérségre másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat péntek délután. Pénteken az esti, éjszakai órákban még lehet számítani enyhébb zivatarokra az Alföld dél-nyugati részén és az észak-keleti területeken, szombatra viszont országszerte megnyugszik az idő, közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa péntek este.

Szombatra az egész országban megnyugszik az idő. Helyenként megélénkülhet a szél, pár fokkal hűvösebb lesz, de egyébként tiszta, napos időre lehet számítani. Ehhez hasonló idő várható vasárnap is, de ekkor ismét elkezd melegedni az idő. Jövő héten ismét visszatér a kánikula, mondta a meteorológus.