Benyújtották a vádiratot Laborc ellen

2011.09.19. 14:02 Módosítva: 2011.09.19. 14:57

Hivatali visszaélés bűntette miatt benyújtotta a vádiratot Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatója ellen a Budapesti Katonai Ügyészség.

A közlemény emlékeztet rá, hogy a Budapesti Katonai Ügyészség tavaly februárban rendelt el nyomozást hivatali visszaélés bűntette és más bűncselekmény gyanúja miatt. A folyamatban lévő büntetőeljárást tavaly novemberben – a szoros személyi és tárgyi összefüggésekre figyelemmel – egyesítették a Demeter Ervin országgyűlési képviselő által a Legfőbb Ügyészségen tett feljelentés alapján indult büntetőeljárással.

A Budapesti Katonai Ügyészség a nyomozás lezárását követően, múlt pénteken nyújtotta be a vádiratot a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsához.

A volt titkosszolgálati vezetők ügyében a Budapesti Katonai Ügyészség korábban Galambos Lajost bűnsegédként elkövetett kémkedéssel, Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány 2007 és 2009 közötti titokminiszterét kémkedéssel, Laborc Sándort, az NBH 2007 és 2009 közötti főigazgatóját bűnpártolással gyanúsította. Szilvásy György és Laborc Sándor esetében a bíróság helybenhagyta a korábbi döntést, velük szemben nem rendelt el kényszerintézkedést.

Augusztus közepén a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa – nem jogerősen – 30 napra előzetes letartóztatásba helyezte Gyarmati Györgyöt, az NBH egykori megbízott főosztályvezetőjét is. A Magyar Nemzet akkor arról írt, hogy Simon Ibolyát, az NBH egykori jogászát is őrizetbe vették, a Budapesti Katonai Ügyészség Gyarmati Györggyel és Galambos Lajossal együtt vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel gyanúsította meg.