Gyurcsány: Én még bírom erővel

2011.09.21. 16:45 Módosítva: 2011.09.21. 19:25
A Magyar Szocialista Párt megújítását tartja legfontosabb feladatának a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció platform, amely minden szinten megszakítaná az együttműködést a Fidesszel.

A Demokratikus Koalíció (DK) platform megfogalmazott egy huszonkét pontos kiáltványt, melyben véleményt mondanak az Orbán-kormány működéséről, és arról, hogy milyen köztársaságot szeretnének – derült ki a Magyar Demokratikus Charta gödöllői klubjának szerdai rendezvényén, melyen részt vett Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök.

Molnár Csaba, a DK alelnöke elmondta: több javaslatot tettek az MSZP belső ügyeinek rendezésére. Az egyik szerint a megyei vagy országos listán megválasztott képviselők kezdeményezzék mandátumuk megerősítését.

Stagnálnak

Gyurcsány Ferenc kérdésre válaszolva elmondta: az MSZP-ben tervezik a folytatást, a Demokratikus Koalíció azért jött létre, hogy az MSZP-ből új, nyugatias, baloldali mentalitású pártot faragjon. "Én még bírom erővel" – tette hozzá.

A párt megújítása Gyurcsány szerint azért fontos, mert miközben a Fidesz szavazók százezreit vesztette el, az MSZP támogatottsága stagnál, a pártot mostanra beérte a Jobbik.

Álláspontjuk szerint a nyári pártszavazás döntéseit a novemberi kongresszusnak el kellene fogadnia. Emellett kezdeményezték, hogy helyi szinten mindenféle együttműködést számoljanak fel a Fidesszel.

A volt kormányfő nem tart attól, hogy a mandátum-megerősítési javaslat miatt kizárják a frakcióból a listás képviselőiket, szerinte ennél józanabb a frakció. "Ez egy helyes előremutató javaslat, amit higgadtan végig kell gondolni, fontosabb a baloldal sorsa, mint a személyes egzisztenciák" – tette hozzá.

Két vizsgálóbizottság és egy dokumentumtár

A Demokratikus Koalíció parlamenti vizsgálóbizottságot kezdeményez, hogy az vizsgálja meg: a bankok áthárították-e a különadót. "Amit Orbán elvett a bankoktól, azt a bankok megfizettetik velünk" – mondta a volt miniszterelnök.

Egy másik testület azt vizsgálná, hogyan került kétmilliárd forint közpénz svájci magánszámlára. "Hogy Orbán Viktornak egy szava sincs ehhez, az baj, de még nagyobb baj, hogy a mi pártunknak sincs".

Tíz nap múlva megnyílik egy dokumentumtár, hogy aki akar,
tájékozódhasson, mondta az ellene folyó eljárás kapcsán Gyurcsány.
"Gyanúsítotti meghallgatásomról kép- és hangfelvételt készítünk" –
mondta, megjegyezve: biztos abban, hogy a gyanúsításból vád lesz, "a
vádirat már készen van, csak még nem vették elő".

Rendkívüli frakcióülés délben

A Népszabadság korábban úgy értesült, hogy a platform javaslatait levélben megkapta Mesterházy Attila pártelnök, és emiatt csütörtökön délben rendkívüli frakcióülés lesz.

Az biztos, hogy ha a listás mandátumot szerző képviselők vissza is adják a mandátumukat (Tóth József és Szanyi Tibor szerzett egyedül egyéni képviselői helyet), úgy csak a 2010-es megyei és országos listáról lehet feltölteni a helyeket. Utóbbi névsorban például az utolsó bejutott politikus után olyanok következnek, mint Keller László, Török Zsolt, Wiener György, Velez Árpád, Juhász Gábor, Csizmár Gábor, Teleki László, Szabó Zoltán, Suchmann Tamás vagy épp Molnár Gyula és Kökény Mihály, írta a lap.