MSZP: Eredménytelen a pártszavazás

2011.07.02. 10:44 Módosítva: 2011.07.02. 15:55
Érvénytelen és eredménytelen volt az MSZP-ben a pártszavazás, derült ki a párt szombati választmányi ülése előtt. A Gyurcsány Ferenc nevéhez köthető kezdeményezés sikere néhány száz szavazaton múlt, az ügyből súlyos személyeskedő vita lett a választmányi ülésen.

A pártszékházban terjesztett, Szűcs Gábor, az eseti országos választási bizottság elnöke által aláírt jegyzőkönyv szerint a szavazólapot felvettek száma 9206 volt, az érvényes szavazatoké 9122. Az összes kérdésnél az igenek voltak elsöprő többségben, 7156 és 7475 között váltakozott a kérdéseknél, míg a nemeké 1503 és 1879 között, jelentette tudósítónk a Jegyzőkönyv a szavazás országos eredményéről dokumentum alapján.

Mivel az MSZP-ben hivatalosan 31 286 tagot tartanak nyilván, és a voksolás eredményességéhez pedig az kellett volna, hogy negyedük, azaz 7822 párttag azonosan szavazzon, néhány száz szavazaton múlt a Gyurcsány Ferenc nevéhez kötődő Demokratikus Koalíció platfom pártszavazási kezdeményezésének a sikere.

Az ügyből, ahogy azt az előzmények után várni lehetett, súlyos, személyedésbe hajló vita lett a választmányi ülésen (a Demokratikus Koalíció már korábban foglalkozott azzal, hogy a párttagság létszámát jelentősen felül kell vizsgálni, mert az Állami Számvevőszék adatai szerint legfeljebb 19 000 tagdíjfizető MSZP-s van). A választmány tagjait lapunk forrásai szerint nagyjából fele-fele arányban osztotta meg az a kérdés, hogy eredményesnek minősítsék-e a pártszavazást vagy sem.

Úgy tudjuk, még a korábban a párton belül markánsan Gyurcsány-ellenesnek számító Szanyi Tibor is azt mondta, nem kellene matekozni, mert a pártszavazáson véleményt mondók száma olyan "komoly tömeget" jelent, akikre hallgatni kell. Végül a pártszavazásról nem volt döntés, arról azonban Mesterházy Attila indítványára igen, hogy november 12-13-án lesz egy alapszabály-módosító kongresszus, amelyen figyelembe veszik a pártszavazáson született többségi véleményt.

A hivatalos értékelés

A választmányi ülést követő sajtótájékoztatón Simon Gábor azt mondta, jól fogadták a Demokratikus Koalíció tagjai a pártszavazás kifutását. Újságírói kérdésre elismerte, hogy az ülésen volt vita a pártszavazásról, de szerinte az "mederben tartott" vita volt. A pártlétszámvitáról azt mondta, méltánytalannak tartaná, hogy ha a párt tagjait aszerint osztanák fel, hogy kik az aktívak, kik a még aktívabbak, és kik a passzívak. Számítanak az idősebb párttagjaikra, akik az aktivitásukat talán csak egy parlamenti választáson leadott szavazattal fejtik ki, ugyanolyan értékes tagok.

Simon a sajtótájékoztatón beszélt arról: Horn Gyula születésnapjára levelet írnak, minden tagnak módja volt rá, hogy néhány sorban üzenjen. A saját üzenetét fel is olvasta az újságíróknak, ebben többek közt azt üzente Horn Gyulának, hogy hiányzik, és gyógyulást kívánt neki.

„Kevesebbet kell beszélnünk a megújulásról, és többet kell cselekednünk” – jelentette ki Mesterházy Attila pártelnök a sajtótájékoztatón. Mesterházy szerint egyetértés volt a választmány tagjai között abban, hogy a változás irányairól szóló vitákat ne a sajtó nyilvánosság előtt folytassák le, ezeket párton belül kell intézni.

A novemberi kongresszusról azt mondta: ekkor lesz majd döntés az alapszabály-módosításról, amelyhez figyelembe fogják venni a pártszavazás eredményét a pártjogi értelemben vett eredménytelenségtől függetlenül. A javaslatokat az alapszabály-előkészítő bizottságnak kell kidolgoznia. Már július 15-ig kiküldik minden alapszervezetnek az alapszabály-módosítási javaslatokat, de a későbbiekben a vita során még bővülhet a módosítandó paragrafusok száma. A novemberi kongresszuson fogadhatják majd el az Iránytűt és a közpolitikai programot is, ez utóbbi a tervek szerint már szeptember végére elkészül.

Mesterházy elmondta azt, két új munkacsoportot hoznak létre, hogy a vita tervezhető legyen. Az egyiket Tukacs István fogja vezetni, és a pártgazdálkodási reformmal foglalkozik majd. A javaslataikat szeptember végéig kell letenniük az asztalra. A másik egy szervezetfejlesztési munkacsoport lesz Molnár Zsolt vezetésével. A pártelnök arra kérte a Katona Béla vezette etikai tanácsadó testületet, hogy dolgozzon ki egy etikai kódexet és egy teljesítményértékelési paraméterkönyvet a politikai teljesítmény értékelésére. Ennek a feladatnak is szeptember vége a határideje.

Egy kis tagrevízió

A pártszavazás során egyébként a korábban 32 ezer felettinek mondott pártlétszám mintegy ezer fővel csökkent, mert kiderült, hogy a szavazóköri névjegyzékek pontatlanok voltak. A pártszavazás azonban nem jelentett teljeskörű tagrevíziót, hiszen éppen a voksolástól távolmaradók tagsági viszonyának valódiságát nem tudták ellenőrizni, így az inaktavakról nem derülhetett ki, hogy csupán a Gyurcsány-féle kezdeményezéssel kapcsolatban nem kívántak állásfoglalni, vagy már feladták korábbi MSZP-s tagságukat is.

A platform ezért már korábban elfogadhatatlannak nevezte, hogy az MSZP vezetése a "nyilvánvalóan valótlan taglétszámra hivatkozva adminisztratív úton próbálja megakadályozni a pártszavazás érvényességét és eredményességét".

Így kezdődött a választmány

A párt vezetése számított is a vitákra, erre utal, hogy "aktív" választmányi ülést jósolt a zárt ülés első néhány, sajtónyilvános percében Simon Gábor, az MSZP választmányi elnöke. A politikus emellett mindent megtett azért, hogy megalapozza a jó hangulatot, az Orbán-kormány szidásával melegítette a szocialistákat.

A soros uniós elnökség értékelését látványelemmel is feldobta. "A hivatalos értékelés szerint ez egy fantasztikus elnökség volt, de nekem azért hiányzott valami" - mondta, majd megragadott és felemelt egy EU-s
zászlót. Meg is magyarázta: "Talán ebből a lobogóból volt a
legkevesebb a soros elnökség időszakában".

Ezután egy szavalat következett, Kárpáti Péter mondta el az Itt a nyilam, mibe lőjem című Petőfi-verset. "Elveszik a jövőnket, a múltunkat, a megtakarításainkat, és talán még a reményeinket is. Ne engedjük" - vette vissza a szót az előadás után Simon, aki viccel is készült. A szocialista humor gyöngyszeme így szólt: Orbán csak azt az ígéretét tartotta be, hogy csökkenti az adókat - hogyne, megszüntették a klubrádiót.

A vidámságnak itt nem volt vége, a választmányi elnök ezután tréfás ötleteket sorolt újabb bevezetendő adókra külföldi, történelmi példákból: lehetne ablakadó, sikertelenségi adó orvosoknak, fürdőkádadó. Ha már adókról beszélt, kritizálta kicsit a hamburgeradót, szerinte inkább az egészséges magyar gyümölcsökhöz, zöldségekhez hozzájutást kellene megkönnyíteni. Bizonyítandó, hogy nem beszél a levegőbe, rögvest meg is ígérte, hogy mindenki kapni fog az ülés végén egy kis magyar gyümölcs csomagot. A MSZP-sek tapsoltak.

Mielőtt még elkezdték volna a zárt ülést, megállapodtak abban is, hogy a választmány nevében levelet fogalmaznak Horn Gyulának közelgő, július 5-i születésnapja alkalmából.