Gyurcsány nem ment el a Kolontár-bizottság ülésére

2011.09.21. 12:35

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök nem jelent meg a vörösiszap-katasztrófával foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottság szerdai ülésén. Gyurcsányt mint a Motim Zrt. többségi tulajdonosát hívták meg. A testület arról akarta kérdezni Gyurcsányt, hogy milyen vállalati stratégiával működik a cég, és milyen intézkedéseket foganatosítottak, hogy elkerüljenek egy következő katasztrófát. Gyurcsány már kedden jelezte a Facebookon közzétett, a testület elnökének címzett levelében, hogy nem fog elmenni.

"Nem vagyok és soha nem voltam a Motim Zrt. többségi tulajdonosa, így gondolom, hogy mégsem engem akartak meghívni ülésükre. A kizárólagos tulajdonomban álló társaság, az Altus Zrt. sem többségi tulajdonosa a Motim Zrt.-nek, és soha nem is volt az" – írta. Az Altus Zrt. internetes oldala szerint a cég a Motim 49,8 százalékos tulajdonosa. Gyurcsány szerint a cégnek nincs is többsége tulajdonosa, így aztán "fogalma sincs róla", hogy a bizottság kit akart meghallgatni.

"Ha esetleg mindentől függetlenül személyesen velem szeretnének
találkozni, akkor kérem, hogy mint választópolgárok jelentkezzenek be
titkárságomon egy kávéra, és alkalmas időpontban örömmel beszélgetek
Önökkel bármilyen kérdésről" – zárta a levelét.

Jövő kedden lesz még egy meghallgatás, de akkora - úgy tudjuk -, már nem hívták meg Gyurcsányt. A Mal Zrt. vezetőit is meghallgatásra hívták a keddi ülésre, de jelezték, hogy ezen a napon nem tudnak eljönni. A három vezetőből kettő viszont jelezte, hogy a következő héten meg fognak jelenni. A bizottsági meghallgatáson egyébként nem kötelező a megjelenés.

A keddi ülésen meghallgatták Fülöp Lászlót, az almásfüzitői vörösiszap-tározót üzemeltető Tatai Környezetvédelmi Zrt. vezérigazgatóját. Ő közölte, hogy más technológiát használnak, mint amilyen Kolontáron volt használatban a katasztrófa idején, és megnyugtatóan nyilatkozott az állapotokról, amit a bizottság nyugtázott.

Meghívták a neszmélyi vörösiszap-tározó tulajdonosának, a Rekultív Depónia Kft-nek az illetékeseit is, ők azonban nem jelentek meg.
A bizottság ezt sajnálattal vette tudomásul, szerintük ez a cég egyáltalán nem együttműködő, és nem kaptak tőlük információkat.