2024. június 23. 21:00
Svájc
Németország
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00
Skócia
Magyarország

Mesterházy: Menjenek, de minél gyorsabban

2011.09.22. 15:59

Nem kötelező a szocialista pártban politizálni vagy a frakció tagjának lenni, van lehetőség a távozásra, üzente az MSZP rendkívüli frakcióülése után Gyurcsány Ferencnek Mesterházy Attila, a párt elnöke. Mesterházy Gyurcsány Ferenc felvetésére reagált, miután a volt kormányfő szerint a listán képviselői helyet szerzett szocialista politikusoknak vissza kellene adni mandátumukat, hogy annak fenntartásáról vagy megvonásáról, illetve új képviselő megbízásáról a párttagok dönthessenek.

Mesterházy úgy látja: a javaslat Gyurcsány és követőinek távozását készíti elő a pártból. Céljuk az, hogy a megfelelő pillanatban versenyképesebben tudjanak rástartolni az MSZP szavazókörére. Mesterházy utalt arra, hogy Gyurcsányék tervezett  távozása összefüggésbe hozható az év elején alapított Demokrata Párt célkitűzéseivel, amely deklaráltan nyitott a szocialista szavazókra. "Legyen, menjenek, de akkor minél gyorsabban" – jegyezte meg Mesterházy.

Az MSZP elnöke szerint a választók és a szocialista párt szimpatizánsai nem kíváncsiak a belső vitákra. Felszólította a tagokat, hogy ne a médiában vitassák meg a párt belügyeit, mert ezzel csak Orbán Viktor forgatókönyvét hajtják végre, kárt okoznak az MSZP-nek és rontják a párt választási esélyeit.

Egy kérdésre válaszolva ugyanakkor Mesterházy a Gyurcsány Ferenc ellen Sukoró-ügyben indult büntetőeljárást becstelenségnek és politikailag motiváltnak nevezte. Mint mondta, ez a párt egésze ellen irányul, ezért ebben minden segítséget megadnak Gyurcsány Ferencnek és Bajnai Gordonnak (Gyurcsány Ferencet október 3-án hallgatja ki az ügyészség hivatali visszaélés gyanújával.)

A rendkívüli frakcióülést azután hívták össze, hogy a listás frakciótagok megerősítéséről szóló elképzelésről Molnár Csaba, a volt kormányfő vezette Demokratikus Koalíció Platform alelnöke korábban levelet küldött Mesterházy Attilának, és erről beszélt a 168 Órának adott, csütörtökön megjelent interjújában Gyurcsány Ferenc is.

A volt kormányfő Facebook-oldalán azt írta: "A pártot ma elsősorban a parlamenti frakció testesíti meg. Ezt a frakciót még támogatóink sem nagyon kedvelik. A rólunk mondott jelzőket most nem ismételném meg. Akkor viszont világos a helyzet, gondoljuk mi. Adjuk meg a jogot a párt tagságának, hogy megyei és országos pártszavazáson véleményt mondjon arról, hogy megerősíti-e a jelenlegi képviselők mandátumát, vagy új embert kíván az érvényes választási listákról a Parlamentbe küldeni."

Gyurcsány Ferenc szerint a párt megújítása azért is fontos, mert miközben a Fidesz szavazók százezreit vesztette el, az MSZP támogatottsága stagnál, a pártot mostanra beérte a Jobbik. A volt kormányfő kijelentette, nem akarnak kilépni az MSZP-ből, a Demokratikus Koalíció az MSZP-ből új, nyugatias, baloldali mentalitású pártot akar faragni.

A frakcióülésen Gyurcsány Ferenc és a platformhoz tartozó képviselők nem vettek részt. Gyurcsány Ferenc korábban azzal indokolta távolmaradását, hogy javaslatuk az MSZP-nek és nem a frakciónak szól, ezért a kongresszusnak kell döntenie róla.

A jelenleg 58 fős MSZP-frakcióban 56-an kerültek be listáról, egyéni mandátuma csak Szanyi Tibornak és Tóth Józsefnek van. Gyurcsány Ferencék kisebbségben vannak az 58 fős frakcióban. Vele együtt összesen heten nyilatkoztak írásban arról, hogy készek visszaadni a mandátumukat: Molnár Csaba korábbi kancelláriaminiszter, Baracskai József, az MSZP Zala megyei elnöke, Ficsor Ádám egykori titokminiszter, Vadai Ágnes, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke, Varju László, a Demokratikus Koalíció igazgatója és Vitányi Iván, a Gyurcsány-platform alelnöke.

Azonban nemcsak ők heten nem jelentek meg a képviselői irodaházban tartott rendkívüli ülésen. A távolmaradók száma nagyjából 15-20 lehetett, igaz, közülük például a Gyurcsány Ferenccel korábban többször nyilvános üzengetésbe bonyolódó Szanyi Tibor külföldön van.