Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Hogy lesz a mostmostból mocskos zsidók?

2011.09.23. 22:57
Palesztinok és jobbikosok tartottak demonstrációt az önálló Palesztina elismeréséért. Multikulturális tüntetés propagandadalokkal és lufikkal a parlament felett.

Fekete, fehér, piros és zöld lufik szállnak a levegőben a Kossuth téren a parlament előtt. A palesztin zászló színei ezek, közben a magyar himnusz szól, a téren pedig ugyanannyi magyar, árpádsávos és Jobbik-zászlót látni, mint palesztint.

A Palesztin–Magyar Közösség tartott tüntetést az önálló Palesztina elismerése mellett. A rendezvényt egy palesztin–magyar diák Nelson Mandela-idézettel zárta: csak a szabad ember tárgyal, egy börtönbe vetett nem tárgyal a fogvatartóival. A multkulturalizmus látszólag teljesen megvalósult.

Fotó: Szémann Tamás

A Bem József térről a Margit hídon át a Parlament elé vonuló, nagyjából százfős tömeg két egymástól jól elkülöníthető, de most egységben álló csoportból állt. Voltak egyrészt a palesztin–magyar fiatalok és Magyarországon élő palesztinok, jellegzetes sáljukban, palesztin zászlókkal, vidám hangulatban. Mivel a forgalmat sem akadályozták aránytalanul, lelkesen skandáltak magyarul és arabul a szabad Palesztináról, és úgy összességében színesek voltak, az emberek az utcán jellemzően ugyanilyen vidáman és érdeklődve néztek rájuk. A Margit-szigeti megállónál állók még vissza is kiabáltak támogatólag.

Egy félig magyar, félig palesztin, már Magyarországon született, újságírónak tanuló lány az Indexnek azt mondta, a fiatalok közül sokan idén nyáron voltak először Palesztinában egy program keretében, amit az állami hatóságok szerveztek. A legtöbben közülük itt ismerkedtek meg, és azóta vannak kapcsolatban egymással, mert egyébként nem túl erős a közösségi élet itt. Az utazás nagy hatással volt rájuk, elvitték őket sok helyre Palesztinában és Izraelben, közben pedig azért – azt elismerte – igyekezték sulykolni nekik az állami álláspontot. Vagyis éppen olyan volt az út, amilyet Izrael szervez zsidó fiataloknak. Bár azt mondta, azért agymosás nem volt.

A tömeg másik fele Jobbik-szimpatizánsokból, illetve olyanokból állt, akik nem csináltak titkot abból, hogy a zsidók ellen jöttek ki. Már a Bem József téri gyülekezést hangos zsidózás kísérte, a legjellemzőbb jelenet mégis az volt, amikor a Parlament felé a menet első fele azt skandálta, Most, most (Palesztina elismerését), a hátsó fél viszont ezt félreértette, érezték, hogy itt az idő, úgyhogy zengeni kezdett a Mocskos zsidók.

A Jobbik egyébként rendezőként nem vett részt, és több palesztintól megtudtuk, hivatalosan semmi kapcsolat nem volt, csak támogatni jöttek néhányan. Magából a pártból jelen volt Gyöngyösi Márton országgyűlési kéviselő, aki öltönyben jött végig a menettel, és ott volt a frakcióból Staudt Gábor is, majd a Kossuth téren csatlakozott Hegedűs Lóránt. Más pártok képviselői nem bukkantak fel.

Amikor Elian Keshwani nagykövethelyettes beszédet mondott a Kossuth téren, az első sorban palesztinokat alig lehetett látni, a zsidókat gyalázó magyarok kerültek előtérbe. Közülök egy asszonyt már a nagykövethelyettes intett nyugalomra.

A lufikon, amelyek végül a Parlament előtt szálltak fel, a 194-es szám szerepel. Palesztina az ENSZ 194. tagállama lehetne, Kashvani szerint pedig ehhez mindenképpen szükséges a magyar szavazat is (erről bővebben itt olvashat). Gyöngyösi Márton (aki a parlament külügyi bizottságának tagja) az Indexnek azt mondta, nem tudja, mi lesz a magyar álláspont, de nem számít arra, hogy igennel szavaznak. A tüntetők közül is többen azt mondták, nem várnak csodát.

Ott volt a tüntetésen a magyarországi palesztinok belső ellenzéke is. Egy ELTE-n tanuló diák az Indexnek arról beszélt, a zene, amire a Kossuth téren táncoltak a fiatalok, Mahmúd Abbász elnököt dicsőtő propagandadal volt.  Ő maga kritikus volt az egész rendezvénnyel szemben, mert úgy gondlta, az egész inkább a mostani palesztin vezetés PR-akciója, amit a nagykövetségeken keresztül szervez mindenfelé a világban. Mégis eljött, de inkább csak azért, mert kiváncsi volt. Újságírónak tanul, a BBC-nél vagy az Al-Dzsazíránál szeretne dolgozni.

A lufik elengedése után a rendzevény békésen véget ért. A palesztin fiatalok jókedvűen kergetőztek még egy kicsit, páran zsidóztak búcsúzóul. Mint egy igazi világvárosban.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!