Heti egyszer jut hús a soproni gyerekotthonban

2011.10.02. 14:32

A kevés pénz és az elégtelen jogi szabályozás miatt sérülnek az úgynevezett többcélú intézményekben nevelkedő gyerekek jogai, állapította meg Szabó Máté ombudsman. Hivatala hét olyan bentlakásos intézményt vizsgált, amelyek egyszerre látnak el közoktatási és gyermekvédelmi feladatokat.

A soproni, a lenti, a pásztói, a kisújszállási, valamint a makói gyermekotthon étkezési normatívája nem éri el a napi ötszöri étkezésre jogszabályban előírt minimális összeget (684 forintot), olvasható az ombudsman közleményében. Sopronban hetente csak egyszer van hús, a gyerekek egyhangú és főleg szénhidrátdús ételeket kapnak, derült ki. A vizsgált intézmények többségében kevés a gyümölcs és a zöldség, a közlemény szerint "az intézmények a szükséges pénz híján akár az egészséges táplálkozás követelményeinek figyelmen kívül hagyásával kénytelenek dönteni az étlap összeállításáról".

Az országgyűlési biztos munkatársai egy intézményben arra figyeltek fel, hogy hiányoznak a szabadidő értelmes eltöltésének lehetőségei, a gyerekek már kora délután tévét néznek.

A gyerekeknek ismerniük kell a gyermekjogi képviselő nevét, telefonszámát, valamint fogadóóráinak helyét és időpontját. Lentiben ugyanakkor a gyermekjogi képviselő elérhetősége nem volt kifüggesztve, Makón pedig csupán a nevelői szobában volt látható.

Az ombudsman munkatársainak mindenhol jelezték a gyermek-és ifjúsági pszichiátriai ellátás hiányosságait is. A vizsgált otthonok közül a két fővárosi fenntartású egyikében – Bakonyoszlopon - kiemelkedőek a tárgyi feltételek, a budapesti intézet viszont alkalmatlan a családpótló ellátásra, állapította meg az ombudsman. Néhol a személyi feltételek is hiányosak, és több helyütt úgy oldják meg a gyerekek elhelyezését, hogy a működő iskolából választanak le megfelelő területet.

Szabó Máté szerint a feltárt hiányosságok sértik a jogbiztonság követelményét, a gyerek kiemelt védelemhez fűződő jogát, az egyenlő bánásmód követelményét és az egészséghez való jogot is. Az ombudsman a nemzetierőforrás-miniszter, valamint a vidékfejlesztési miniszter közbenjárását kérte, a fenntartóknak és az intézményvezetőknek pedig több ajánlást tett.