Tüntetéssorozat és hajléktalanháború Józsefvárosban

2011.10.06. 13:03 Módosítva: 2011.10.06. 14:41
Két demonstrációt is tartanak csütörtökön a VIII. kerületi hajléktalanrazziák ellen tiltakozó civilek, miközben Kocsis Máté polgármester újabb tiltásokat vezetne be, és tízmilliókat szán a kerületi hajléktalankiűző programra.

Izgalmas ülése lesz a józsefvárosi képviselőtestületnek: miközben több, hajléktalanellenes javaslatról, illetve költségvetési átcsoportosításról szavaznak, az önkormányzat előtt délután fél háromtól civilek fognak tüntetni. A szervezők az akció Facebook-oldalán megjegyzik, hogy tüntetés közben bármelyik demonstráló bemehet a Baross utcai épületben tartott nyilvános ülésre.

photo
Fotó: iBarakonyi

A Város Mindenkié csoport nevű, egykori és mostani hajléktalanok által alapított szervezet pedig délután hatra szervez a VIII. kerületi rendőrkapitányság elé. A Város Mindenkié aktivistái egyébként egész napos figyelőszolgálatot tartanak a rendőrség előtt. Egy Tumblr-bejegyzés szerint a rendőrök a déli órákban "nem hivatalosan" felszólították őket, hogy oszoljanak, de ők nem oszlottak. A VM szimpatizánsai a demonstráció után reggelig virrasztanak a helyszínen.

04

Az indulatokat az korbácsolta fel, hogy Kocsis polgármester napok óta folyamatos razziázással akarja kiszorítani kerületéből a hajléktalanokat. A politikus olyan rendelettervezeteket nyújtott be, amelyek szándékosan lehetetlenné tennék a fedél nélküliek szokásos életvitelét. Ha a testület elfogadja az egyik Kocsis-előterjesztést, tilos lesz koldulni, a kukákból bármit kivenni vagy azokat akár csak elmozdítani, ezen felül betiltanák a dohányzást a Horváth Mihály, a Kálvária,  a Gutenbeg, a Mátyás, a II. János Pál pápa, a Teleki és a Rezső téren, pontosabban az itt található parkokban és az azokat határoló járdán.

Egy másik Kocsis-javaslat szerint a napi 24 órában zajló hajléktalanellenes akció finanszírozására azonnal átutalnának 15 millió forintot és létrehoznának 5 új szabálysértési ügyintézői státuszt, hogy folyamatosan bírságolhassák a vagyontalanokat. Kocsis Máté nem tervez lassítást, hiszen az öt új munkatárs jövő évi bére összesen több, mint 22 millió forintjába kerülne az önkormányzatnak.

01

Szerdán írtuk meg, hogy egy józsefvárosi hajléktalan ellen azért indult szabálysértési eljárás, mert a dokumentumok szerint egy kövön üldögélt, amit ő sem tagadott.