A kongresszusig eldőlhet, szakad-e az MSZP

2011.10.12. 11:07
Gyurcsányék lemondtak az MSZP megújításáról, derült ki a Demokratikus Koalíció igazgatójának szerdai nyilatkozatából. Varjú László a Kossuth Rádiónak beszélt a pártszakadásról, ami szerinte még az MSZP november 12-i kongresszusa előtt eldőlhet. Az MSZP platformjai szerdán tanácskoznak, állítólag már ekkor is a békés elválás lesz a téma.

Az MSZP november 12-i kongresszusáig eldől, hogy távoznak-e az MSZP frakciójából és a pártból a Gyurcsány Ferenchez hű politikusok, mondta el a Kossuth Rádiónak szerda reggel adott interjújában Varjú László, Gyurcsány Demokratikus Koalíció platformjának igazgatója. Varjú szerint már lemondtak az MSZP megújításáról, mert megítélésük szerint a novemberi kongreszus előkészítése "nem abba az irányba halad", amit platformjuk javasolt.

Varjú biztos benne, hogy ha távoznak az MSZP frakciójából, elegen lesznek ahhoz, hogy új frakciót alakítsanak. A házszabály szerint a frakciót elhagyó képviselőknek új frakció alakítása előtt fél évig a függetlenek közé kell ülniük, kivéve, ha egy már létező párt nevében alakítanak frakciót. Tavasszaly néhány, Gyurcsány Ferenccel szimpatizáló szocialista aktivista bejegyezte a Demokrata Pártot, amennyiben Gyurcsányék belépnek ebbe, akár azonnal is frakciót alakíthatnak - ennek feltétele, hogy a szakadárok legalább tízen legyenek.

Az MSZP frakciójának hét képviselője tagja a Demokratikus Koalíciónak - Gyurcsány és Varjú mellett Vitányi Iván, Baracskai József, Molnár Csaba, Ficsor Ádám és Vadai Ágnes - tehát még három csatlakozóra szükségük lenne három csatlakozóra. Varjú a rádiónak azt nyilatkozta, biztos benne, hogy meglesz a szükséges létszám, de neveket nem mondott.

Az MSZP-ben működő hét platform vezetői a szociáldemokrata tömörülést irányító Hiller István kezdeményezésére szerda délután konferenciát tartanak. Az összejövetelen a DK-t Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök képviseli majd, a téma pedig - Varju László szavainak megfelelően - már a békés elválás és a későbbi együttműködés feltételeinek megteremtése lesz.

Hiller István keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, a cél, hogy a demokratikus baloldali irányzatok közötti együttműködés emberi és politikai értelemben lehetséges maradjon. "Előnyös, ha ez az együttműködés az MSZP-n belül megőrizhető, de ha nem, akkor is időben meg kell teremteni az ehhez szükséges viszonyokat" - mondta.