Titkos tanácskozást tartott több fontos MSZP-s

2011.10.10. 23:22

Az MSZP több meghatározó személyisége is titkos tanácskozáson beszélt múlt pénteken a párt jövőjéről és a Gyurcsány-platform esetleges kiválása utáni időszak lehetőségeiről, állítja értesüléseire hivatkozva a Népszabadság. A lap szerint Lendvai Ildikó, Kiss Péter és Hiller István szervezte a harmincfős találkozót, amelyen Szekeres Imre, Baja Ferenc és több megyei elnök is részt vett.

A lap szerint a megbeszélés célja többek között egy szövetség kialakítása volt Mesterházy Attila pártelnök mögött, akit nem hívtak meg, de értesítettek az egyeztetésről. Mesterházyt állítólag Velez Árpád kabinetfőnök képviselte. „Veled vagyunk, de csak ha hagyod!" - foglalta össze a lapnak a tanácskozás célját és eredményét az egyik résztvevő.

A lap megszerezte az egyeztetésről készült írásos feljegyzést is, amelyben azt írják, hogy az MSZP válaszút előtt áll. Szerintük az új magyar baloldal megteremtéséhez a párton belül egy olyan mozgalomra van szükség, amely nem a hatalmi-személyi viszonyok átrendezésére összpontosít, hanem arra, hogy az MSZP-ben az új magyar baloldal gondolati és szervezeti kereteit építse ki.

Az egyeztetésen részt vett szövetség olyan irányítói kör lenne, amely összefogná a belső áramlatokat. Szerintük nem másik pártra van szükség, hanem egy új MSZP-re. Több feladat tisztázását várják a novemberi kongresszustól, például a párt kormányzati és ellenzéki teljesítményének értékelését. A követni kívánt pártmodellről is megegyeznének, amely viszont semmiképpen sem lehet a Fidesz struktúrájának leképezése.

A Népszabadság szerint a Gyurcsány-platformmal való csatározásra utalva azt írják, hogy az MSZP előtt álló kihívás nagyobb, mint amit személyi kérdésként kezelve lehetne kezelni. A problémák nem oldódnak meg más hatalmi elrendeződéssel, kilépéssel vagy formális együtt maradással.