Nem bűnösök a tűzcsapnyitó tűzoltók

2011.10.24. 21:41
A Budapesti VI. és VII. kerületi ügyészség helyt adott Fegyverneki Ferenc nyugalmazott tűzoltó főtörzszászlós, valamint több tűzoltótársa gyanúsítás elleni panaszának, és megszüntette az ellenük indított eljárást. A Budapesti Rendőr-főkapitányság rongálással gyanúsította a tűzoltókat, amiért részt vettek az áprilisi rendvédelmi tüntetésen a tűzcsapok indokolatlan kinyitásában.

A BRFK a rongálást arra alapozta, hogy az elfolyt víz megsemmisült, és ezzel 27 500 Ft kár keletkezett. Csakhogy a Fővárosi Vízművek ezt a számot úgy hozta ki, hogy 21 000 Ft díjat számolt fel a tűzcsapok elzárásáért, pontosabban csak azért, mert két munkatársuk végignézte, ahogy a rendőrök és maguk a tüntetők elzárják, valamint 6500 Ft-ot az elfolyt vízért úgy, hogy nem is tudták, pontosan mennyi folyt el.

Az ügyészség szerint a nyomozás során beszerzett bizonyítékok alapján nem állapítható meg kétséget kizáróan a kár mértéke, így a bűncselekmény megállapításához szükséges, 20 000 Ft-ot meghaladó összeg sem, ezért a rongálás vétségének elkövetése miatti gyanúsítást hatályon kívül helyezték, számolt be róla a langlovagok.hu.

Fegyverneki Ferenc a rendőrség szerint "jelenlétével a tűzcsapot megnyitó demonstrálókat a cselekmény elkövetésére buzdította, mellyel az elkövetők szándékerősítő hatását eredményező pszichikai bűnsegélyt nyújtott". A nyugdíjas tűzoltó ezt tagadta, a gyanúsítás ellen pedig - több más tűzoltóval együtt - panasszal élt.