178 milliárdos spórolásról is szól Hoffmann terve

2011.10.27. 14:09 Módosítva: 2011.10.27. 20:49
A szakképzés átalakítása, a felső tagozatok összevonása, a tankötelezettségi korhatár csökkenése, illetve a gyermeklétszám csökkenéséből adódó pedagógus-létszámcsökkenés miatti összesen 178,92 milliárd forintot lehet megspórolni, közölte az FN24 a birtokába jutott nem nyilvános dokumentum alapján. A Hoffmann-terv 633 iskola bezárásával és 8 ezer tanár elbocsátásával is számol.

Az FN24 szerint az október 12-én nyilvánosságra hozott köznevelési törvénytervezethez tartozik egy 40 oldalas, nem nyilvános háttéranyag is. A dokumentum szerint a tankötelezettség 16 éves korra való leszállításával már a bevezetés évében 21,29 (2015-ig 73,23) milliárd forintot spórolna meg az állam. Ez a háttérszámítások szerint 4094 pedagógus elbocsátásával jár majd.

A második legnagyobb spórolási tétel a gyereklétszám fogyásából adódó pedagógusszám-csökkenés. Ez  4183 tanárt érint, és több mint 52 milliárd megtakarítást jelent, írja az FN24.

Megtakarítást remél a tárca a felső tagozatos osztályok összevonásából és a szakiskolák 3 éves, duális rendszerre való átállításából is. A tervezet szerint 633 feladatellátási hely szűnik meg, több mint 50 ezer gyerek kerül át más intézménybe, és közel 3 ezer pedagógus kerül az utcára. A megtakarítás 2015-ig közel 28 milliárd forint. A dokumentumban szerint azokról a településekről, ahol megszűnik a felső tagozat, amelyik szülő teheti, már alsóból is kiveszi a gyereket és inkább egy nagyobb iskolába viszi. A szakiskolák 3 éves képzésében szinte teljesen megszüntetik a közismereti órákat. Ettől közel 25 milliárdos megtakarítást vár a tervezet.

A többi elképzelés növeli a közoktatásra fordítandó forrásigényt. Összesen 717,31 milliárd forint többletköltséggel számol a tervezet 2015-ig. Ebből a legnagyobb tétel a tanárok bérének emelése. A tárca által kidolgozott pedagógus-életpályamodellre 2015-ig 381,5 milliárd forintra lenne szükség.

Az egész napos iskolákra 45 milliárd forint többletet számol a dokumentum. Az, hogy az önkormányzatoktól az állam átveszi az iskolák fenntartását, a tervek szerint 2015-ig 136,2 milliárddal kerül többe az adófizetőknek. A mindennapos testnevelés bevezetéséhez 82,4 milliárd forintra lenne szükség, a tornatermek építése ezen felül további 2020-ig 224 millárdra rúghatnak.

Az FN24 szerint összességében az derül ki a háttérszámításokból, hogy a 178,92 milliárdos spórolással szemben Hoffmann terveinek megvalósításához 538,39 milliárdos többletköltségre lesz szükség 2015-ig.

Hoffmann: Nem lesznek tömeges elbocsátások

"Nem bocsátanak el tömegesen pedagógusokat, és nem lesznek tömeges iskolabezárások sem" - válaszolta kérdésre Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár csütörtökön Budapesten, a Megújul a magyar tanügy címmel rendezett csütörtöki sajtótájékoztatón.

Az államtitkár az fn.hir24.hu értesüléseit cáfolva kijelentette: a honlap által közzétett adatok, amelyek állítólag az új nemzeti köznevelési törvény "titkos" mellékletében szerepelnek, "olyannyira titkosak, hogy ő maga sem tud róla". A 633 iskola állítólagos bezárása és nyolcezer tanár elbocsátása helyett pedig száz milliárdos forrásbevonással számol a kormányzat a közoktatás terén, sőt a pedagóguslétszám bizonyos mértékű bővítésére is szükség lesz - tette hozzá.

Hoffmann Rózsa megjegyezte: a kormányhivatalok dolga lesz, hogy az iskolai létszámokról tárgyaljanak az egyes intézmények esetében. "Ad kivételes lehetőséget a törvénytervezet arra, hogy ha az adott iskolában alacsonyabb a létszám az előirányzottnál, megmaradhassanak az osztályok, tehát a normaszámoktól el lehet térni" - hangsúlyozta.

Kitért arra is, "nincs kitűzött cél, hogy hány tanárt kell esetlegesen elbocsátani", kalkulációk ugyanakkor vannak, hogy mi várható a későbbiekben a gyermeklétszámok csökkenése következtében.