no

Képviselő lett a képviselő

2011.11.27. 18:56

A fideszes Láng Zsolt és az MSZP-s Lévai Katalin jelentősen javított eredményén az első fordulóhoz képest, az LMP-s Karácsony Gergely közel 10 százalékot rontott eredményén a második fordulóban a II. kerületi időközi választás első fordulójához képest, derül ki a szavazatok 98 százalékos feldolgozottsága után.

DSZZS20111127002
Fotó: Szigetváry Zsolt

A választópolgárok 33,37 százaléka adta le szavazatát a II. kerületben, ahol Balsai István alkotmánybíróvá választása miatt tartották vasárnap az időközi országgyűlési választás második fordulóját. A részvétel öt százalékkal alacsonyabb a két héttel ezelőtti érvénytelen választásnál.

Az időközi választás második fordulójában nincs sem eredményességi, sem érvényességi küszöb, így az a jelölt nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja.

Láng Zsolt 58,45 százalékot (két hete 52,61 százalékot ért el), Lévai Katalin 30,55 százalékot (24,18), Karácsony Gergely 6,45 százalékot (15,55), a jobbikos Bodor Zoltán 3,75 százalékot (6,53), a JESZ-es Kovácsics Ádám 0,79 százalékot (1,13) ért el.

Az időközi választás első fordulója után a nagy kérdés az volt, hogy az LMP-s Karácsony visszalép-e a nála jobban szereplő MSZP-s Lévai javára. Nos, Karácsony már az első forduló éjszakáján egyértelművé tette, hogy nem lép vissza. Korábban ugyan volt egy olyan megállapodás a két politikus között, hogy – ha van értelme – akkor kettejük közül a gyengébben szereplő jelölt visszalép a másik javára, Karácsony azonban úgy ítélte meg, hogy túlságosan nagy a különbség Láng Zsolt, illetve a két ellenzéki jelölt között.

A szavazás utáni nyilatkozatok >>>

Két héttel ezelőtt Lévai és Karácsony összesen 7 576 szavazatot kapott Láng 10 031 szavazatával szemben. Most az olló tovább nőtt: 98 százalékos feldolgozottságnál a két ellenzéki jelöltnek 6 102 szavazata volt Láng 9 637 szavazatával szemben.

Az indulók között két aktív, listáról bejutott országgyűlési képviselő is volt. Az egyik a kerület fideszes polgármestere, Láng Zsolt, a másik az LMP-s Karácsony Gergely. Hogy valójában ki kerül egy esetleges győzelem esetén a parlamentbe, azt csak az LMP árulta el: Hanzély Ákos világbajnok öttusázó foglalta volna el Karácsony listás helyét. A Fidesz még vasárnap este sem árulta el az új képviselő nevét.

A Fidesz jelöltjein kívül 2000. április 16. óta senki nem nyert időközi választást, pedig azóta tucatnyit rendeztek. Akkor Székesfehérváron verte meg az MSZP-s Molnár Albert a fideszes Mikó Pétert.