Lázár leszúrja az Azori-szigeteken konferenciázó megyei elnököket

2011.12.05. 09:11
A Fidesz frakcióvezetője hétfőn el akar beszélgetni azzal a 12 fideszes megyei közgyűlési elnökkel, akik november végén az Azori-szigetekre utaztak, hogy részt vegyenek az Európai Régiók Gyűlésén. Nem hiszem, hogy az Azori-szigeteken a magyar önkormányzati rendszer átalakításáról új ismereteket tudtak szerezni, mondta a hétvégén Lázár János.

A Blikk írt arról, hogy a fideszes politikusok annak ellenére utaztak el a Portugália autonóm körzetének számító, ám onnan 1500 kilométerre, az Atlanti-óceán közepén fekvő nyaralóhelyre, hogy az utazást, szállást, ellátást a meghívottaknak, azaz a súlyosan eladósodott megyéknek kellett fizetniük. A megyék mostanáig 187 milliárd forint adósságot halmoztak fel, amelyet néhány hete vállalt át az állam.

A Blikk szerint ott volt az Azori-szigeteken Becsó Zsolt, a Nógrád megyei közgyűlés elnöke. A megye olyan nehéz helyzetbe került, hogy májusban le kellett állítani az ösztöndíjfizetéseket. A 16 milliárd forintos adósságot felhalmozó Pest megyében, amelyet Szűcs Lajos elnök képviselt a távoli szigeten, tucatnyi iskolában kapcsolták ki most októberben a fűtést, mert a megyei önkormányzat nem tudta kifizetni a közüzemi számlákat.

A Fidesz frakcióvezetője hétfőn azt nyilatkozta: nem "a kellemes ügyek dossziéit" gyarapítja, hogy tizenkét megyei közgyűlési elnök november végén az Azori-szigetekre utazott az Európai Régiók Gyűlésére (AER), ahol a Páneurópai Roma Stratégia elfogadásáról döntöttek.

Lázár János hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, délután egyeztet az érintett fideszes politikusokkal, ugyanis ellentmondásosak a hírek arról, hogy felhasználtak-e közpénzt az utazáshoz. A frakcióvezető közölte: az azori-szigeteki utat etikai és nem jogi jellegű ügynek tekinti.

A 10 milliárdos adósságától most megszabaduló Borsod megyében is volt olyan iskola, ahol nem volt pénz a fűtésre. Az ottani megyei elnök, Mengyi Roland is elrepült az Azori-szigetekre. A Blikk szerint ő készítette azt a páneurópai stratégiát, amelyre hivatkozva a többi politikus elkísérte őt a nagy útra.

A Blikk szerint az Azori-szigetekre a legolcsóbb repülőjegyek 120 ezer forinttól kezdődnek. A résztvevőknek kedvezményes áron kínált négycsillagos szállodai szobák 50–70 euróba (15–21 ezer forint) kerültek fejenként és éjszakánként. Az egyéb kiadásokkal együtt összesen több millió forintba kerülhetett a tucatnyi politikus azori-szigeteki túrája.

A Pest megyei önkormányzat sajtófőnöke péntek este azt közölte: a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének (MÖOSZ) 12 tagú delegációja az Azori-szigeteken rendezett tanácskozáson nyaralás helyett a páneurópai romastratégia mellett lobbizott, valamint a megyei önkormányzatok jövőbeni területfejlesztési munkájához szerzett támogatást

Ambrus András nem tudta megmondani, hogy pontosan mennyibe került az utazás, ám annyit elárult, hogy a MÖOSZ az év elején befizetett tagdíjakból összesen 7 millió forintot különített el idén külügyi utakra. Ennek ellenére egyetlen konferencián, kongresszuson sem vettek részt idáig - tette hozzá.

A romastratégia melletti lobbizás volt az egyik cél, míg a másik a testület újonnan megválasztott elnökének és főtitkárának a megismerése - mondta Ambrus András. Az utazás legfontosabb hozadéka az lehet, hogy az Európai Régiók Gyűlésének területfejlesztési-, illetve EU- biztosa ígéretet tett egy viszontlátogatásra, és szaktudásával, illetve tanácsaival sokat segíthet a megyékre háruló területfejlesztési feladatok ellátásában - fűzte hozzá.

Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP), a Somogy megyei közgyűlés elnöke, a Magyar Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖOSZ) társelnöke az MTI-nek azt mondta: "ha kell a világ végére is elmegyek, ha megvan az esély arra, hogy Somogy megyének, a somogyi embereknek hasznot hajtsak". A politikus hozzátette: "még szerencse, hogy ez a somogyi embereknek egy fillérjükbe sem került, mivel a kinti tartózkodás költségeit az Európai Régiók Gyűlése fizette". A megyei közgyűlési elnök elmondta azt is, hogy az ilyenkor szokásos külföldi kiküldetésekre járó napidíjat készpénzben befizette az önkormányzat kasszájába, mert úgy ítélte meg, hogy az út a somogyi embereknek hasznot nem hozott.

Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés fideszes elnöke, az AER Büró magyarországi tagjaként vállalta egy összeurópai roma stratégia előkészítését, előterjesztését - közölte a megyei önkormányzat. A megyei elnök a tervezet kidolgozásához a Miskolci Egyetemet kérte fel, ahol - Szabó Tóth Kinga igazgató irányításával -, szakértők, cigány civil és politikai szervezetek együttműködésével készült el a stratégia.

A Blikk azt írta: egy volt megyei elnök szerint az Európai Régiók Gyűlésének jelentősége az EU-csatlakozással alaposan leértékelődött, mivel most már jelen lehetünk az unió Régiók Bizottságában, amely ugyanazt a szerepet látja el, csak az unión belül. Mivel borsos tagdíjat kell fizetni az Európai Régiók Gyűlésében, ezért Békés megye kilépett onnan, mivel drágának és okafogyottnak éreztük az ottani tagságunkat – mondta a Blikknek Varga Zoltán MSZP-s képviselő, aki 2002 és 2006 között állt a megye élén.