Nem Fellegi volt a legesélyesebb a távozásra

2011.12.08. 11:38
19 hónap után távozott az első miniszter Orbán Viktor második kormányából, de hamarosan többen is követhetik. A miniszterek Orbán Viktorral kötött szóbeli megállapodásukban december 31-ig vállalták megbízásukat, de négyen szinte biztosan kormánytagok lesznek jövőre is.

Némileg meglepő, hogy Fellegi Tamás a második Orbán-kormány első távozó minisztere. Bár Fellegi nem tartozott azok közé, akinek maradását a fideszes politikusok a háttérbeszélgetéseken biztosra mondták, távozása eddig nem merült fel.

D  TT20111208019
Fotó: Kovács Attila

Több fideszes politikussal folytatott háttérbeszélgetések alapján állíthatjuk, hogy a miniszterelnök még kinevezésük előtt abban állapodott meg minisztereivel, hogy megbízásuk egyelőre csak 2011. december 31-ig szól, a miniszterek közül Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter jelezte is, hogy nem is kíván ennél tovább a kormányban szolgálni - utódjelöltként Lázár János fideszes frakcióvezető és Balog Zoltán kisebbségekért felelős államtitkár neve merült fel.

Még Martonyi János külügyminiszterrel kapcsolatban merült fel többször, hogy a megbizatást állítólag csak az EU-elnökség végéig vállalta. Ezt azonban több kormánypárti forrásunk is cáfolta, és Martonyi az elnökség után is miniszter maradt.

Martonyi a frakcióülésen
Martonyi a frakcióülésen
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Egy fideszes elnökségi tagtól pedig úgy tudjuk, Martonyi az egyik olyan miniszter, akinek jövőre is biztos helye lesz a kormányban - Pintér Sándor belügyminiszterről, Navracsics Tibor igazságügyi miniszterről és Matolcsy Györgyről mondta még ugyanezt. A nemzetgazdasági miniszternél ugyanakkor elképzelhetőnek nevezte, hogy nem eddigi posztján, de mindenképpen kormánytagként folytatja.

A miniszterek alatti szinten már korántsem ilyen stabil a kormány. Legutóbb pont Fellegi minisztériumából távozott Bencsik János energetikáért felelős államtitkár, aki a kormánypárt frakcióvezetőjével, Lázár Jánossal keveredett személyességbe torkolló összetűzésbe. Az energiapolitikai területet tovább gyengíti, hogy novemberben a megújulóenergia-üggyel foglalkozó Olajos Pétert is felmentette Orbán Viktor.

Bencsik, még hivatalban
Bencsik, még hivatalban
Fotó: Szémann Tamás

Fellegi minisztériumából a nyáron távozott Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár, aki utolsó hivatali cselekedetével kirúgta Vasváriné Menyhárt Éva hírközlésért és audiovizuális médiéáért felelős helyettes államtitkárt. Nyitrai miniszterelnöki megbízottként folytatta.

Pár nappal Bencsik előtt távozott a közigazgatási minisztériumból Gál András Levente. Távozása állítólag nem függ össze azzal, hogy októberben fegyelmit kapott, kormánybiztosként felügyeli majd a közigazgatási, önkormányzati és az igazságszolgáltatási reform összehangolását.

A minisztérium többi államtitkára egyelőre a helyén van, de Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár és Balog Zoltán távozását is lebegtetik. Balog, mint már írtuk, nemzetierőforrás-miniszter lehet, míg Kovács alól kiszervezték a kormányzati kommunikációt, amióta a kormányszóvivői iroda átkerült a miniszterelnökséghez. Kovács forrásaink szerint a kormány eddigi gyakorlatának megfelelően kormánybiztosként vagy miniszterelnöki megbízottként folytathatja.

Balogból még nemzetierőforrás-miniszter is lehet
Balogból még nemzetierőforrás-miniszter is lehet
Fotó: Nagy Attila

A hírek szerint a kormányból szimbolúmszerepe miatt kirobbanthatatlan Matolcsy György nemzetgazdasági minisztériumából eddig Kármán András adó- és pénzügyekért felelős államtitkár, illetve Becsey Zsolt külgazdasági államtitkár távozott.

A többi minisztériumban eddig nem voltak személycserék, bár a nemzetierőforrás-minisztériumban már több államtitkárról felmerült, hogy távozhat. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a köznevelési törvény körüli vitákban egyszer már írásban is felajánlotta lemondását, ám azt a miniszterelnök nem fogadta el. Ugyanakkor úgy tudjuk, hogy Orbán nem ellenkezett, amikor a tárca élére kinézett Lázár János Hoffmann és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár kirúgását szabta a felkérés elfogadásának feltételéül. Mellettük még a kultúráért felelős Szőcs Géza az, akinek bizonytalan a pozíciója.