26 órás nap bevezetését javasolják a parlamentnek Gyurcsányék

2011.12.10. 09:30
A világidő számításának módosítására ad be az országgyűlésben törvényjavaslatot a Demokratikus Koalíció. A 26 órás nap bevezetését a keddi parlamenti ülésnap menetrendje ihlette, amely hat törvényjavaslat megtárgyalásához egyenként 4 óra 20 perces időkeretet biztosított.

Az egyezményes koordinált világidő módosítását javasolja a parlamentnek a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció. A párt képviselői az ironikusnak szánt törvényjavaslatot hétfőn nyújtják be az országgyűlésnek.

A beadvány azt javasolja, hogy módosítsák az Országgyűlés ülésnapját a napi 24 óráról 26 órára, az egyezményes koordinált világidő időskálája oly módon változzon meg, hogy „a jövőben nem csak a másodpercek, hanem az órák száma is változó lehessen”.

Az indoklás szerint az Országgyűlés elnökének javaslatára a Fidesz-KDNP frakció a 2011. december 6-i ülésnapra hat törvényjavaslat megvitatására egyenként 4 óra 20 perces időkeretet biztosított. Ez a napirend előtti felszólalásokat és az egyes törvényjavaslatok között eltelő időt nem számítva is 26 órás ülésnapot jelent.

December 5-én, hétfőn még ennél is szorosabb volt papíron a menetrend, hiszen akkor este 20 órakor kezdődött négy törvényjavaslat részletes vitája, amelyre szintén 4 óra 20 perces kereteket, azaz összesen 17 óra 20 percet határozott meg a napirend. A Demokratikus Koalíció szerint a múlt hétfői napirendből az tűnik ki, hogy „a Fidesz-KDNP frakció mekkora gesztust gyakorol annak érdekében, hogy az ellenzék felszólalási joga kiteljesedjék”.

„Az egyezményes koordinált világidő (rövidítése: UTC), mint időskála, az időt napokra, a napokat órákra, percekre és másodpercekre bontja fel. Minden nap 24 órából áll, és minden óra 60 percből, de az 1 percen belüli másodpercek száma változó lehet. E törvény segítségével elérhető, hogy az ellenzék a törvényalkotási dömping közepette is kellő idővel rendelkezzék a felszólaláshoz. Ha mégsem, az egy napra eső órák száma tovább növelhető” - áll a javaslatban.