Sikkasztással gyanúsíthatják a benzinkártyával trükköző sofőröket

2011.12.12. 20:17

Gyanúsítottként hallgattak ki több minisztériumi sofőrt a benzinkártyákkal trükközés miatt, értesült az MTI Hírcentrum. Néhány hete belső vizsgálat indult, mert egyes sofőrök autói túl sokat fogyasztottak. A Híradó úgy tudja, sikkasztással gyanúsítják az érintett sofőröket.

A gyanú szerint a hivatásos gépkocsivezetők rendszeresen trükköztek a benzinkártyás vásárlásoknál, amivel több százezer forintos plusz bevételhez is juthattak havonta. A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) alkalmazásában álló sofőrök többsége a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) vezetőit fuvarozta, hangzott el a Híradóban.

Októberben a Blikk számolt be arról, hogy minisztériumi sofőrök csaltak az üzemanyagkártyákkal, többüket el is bocsátották. A Blikk egy neve elhallgatását kérő minisztériumi forrásra hivatkozva akkor azt írta: a benzinlopásokra egy átfogó vizsgálat során derült fény, miután feltűnt, hogy egyes sofőrök autói túl sok benzint fogyasztanak.

A vizsgálat során tételesen ellenőrizték, hogy ki milyen gyakran vett üzemanyagot, és megállapították, hogy a KEF 130 sofőrje közül akár 37 is érintett lehet az ügyben.

A sofőrök módszere a lap szerint egyszerű volt: amikor tankoltak, kannákba, vagy idegen autókba töltötték a benzint az üzemanyagkártyák terhére. A cikk szerint a KIM nem tudta megmondani, hogy mióta folyt a visszaélés és pontosan mekkora a kár, mert a vizsgálat még tart. A Blikk viszont azt írta a sofőrök havonta akár milliós nagyságrendű kárt is okozhattak.

Ahhoz, hogy a benzinlopás szembeötlő legyen, 5 literrel is magasabb kellett hogy legyen a fogyasztás 100 kilométeren. Így ha egy sofőr átlag 3000 kilométert ment havonta, úgy 50-60 ezer forinttal is kiegészíthette az átlag bruttó 270 ezer forintos havi keresetüket.