NYT: A magyar politikát eltérítették

2011.12.21. 12:54 Módosítva: 2011.12.21. 12:54
Kim Lane Scheppele politikai elemző írása Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász blogján a magyar kormány jogi és alkotmányozási lépéseiről akkora olvasói érdeklődést keltett, hogy a New York Times online kiadásában vezetett blog továbbvitte a témát.

Scheppele az eredeti gondolatmenetét tovább fűzve most kiemeli, hogy a 2010-es országgyűlési választások valóban „szabadok és szabályosak” voltak, de szerinte a magyarok nem azt kapták, amire szavaztak. A Fidesz nem az alkotmány teljes átírásának programjával kampányolt, és a párt szavazótáborának folyamatos csökkenése mutatja, hogy a magyaroknak nem tetszenek a változások.

Az elemző szerint lényeges, hogy bár a Fidesz támogatottsága csökkent, nem akadt olyan politikai erő, ami felszívhatta volna az elpártolókat. A legnagyobb politikusi csoportosulás ma a bizonytalanok tábora, és Scheppele szerint ezeknek a szavazóknak az otthonmaradása miatt győzött a választásokon a Fidesz.

A szavazói érdektelenség mellett azonban az előző választások eredményét elsősorban a gazdaság helyzete magyarázza. Az írás megemlíti, hogy Magyarország a rendszerváltás óta küzdött a szocialista időkből megörökölt államadóssággal, ami lakossági arányaiban a legnagyobb volt a Szovjetunió volt szövetséges államai között.

Ezt a problémát azóta se sikerült rendezni Scheppele szerint és a 2002-ben megválasztott, majd 2006-ban újrázó szocialista kormány különböző botrányok miatt rendkívül népszerűtlenné vált. Helyzetüket csak súlyosbította a világgazdasági válsággal kombinált legutóbbi ingatlanpiaci buborék kipukkanása.

A külföldi devizákban felvett hitelek elszálltak, jött a technokrata kormányzás Bajnai alatt, ami stabilizálta a gazdaságot, de a választói harag maradt a régi, így jöhetett a Fidesz a választások után.

A kutató szerint Krugman helyesen tette, hogy összekötötte korábbi írásában a demokráciát a depresszióval, mivel a gazdasági helyzet vezetett a magyar szavazók éles jobbra pártolásához. A most már csak 20 százalékos elfogadottsági mutatóval rendelkező Fidesz eltérítette a magyar politikát – jegyezte meg.

Különösen érdekes Scheppele szerint, hogy Krugman cikke nagy érdeklődést keltett itthon, de a Fidesz-kormány erre úgy reagált, hogy felvetette a parlamenti működés szabályainak módosítását. Így a kétharmaddal benyújtott törvényjavaslatok esetén nem szükséges nyilvános vitát tartani, ami lehetővé teszi programja folytatását, anélkül hogy bárki ellenkezni tudna.