Orbán autoriter hatalmat épít

2011.12.12. 14:28
Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász a New York Times vasárnapi számában az eurózóna válsága és az európai munkanélküliség tragikus alakulása mellett kitért Közép-Európa és azon belül Magyarország helyzetére is.

Krugman cikkében kiemelte, hogy attól, hogy a munkanélküliség nem rosszabb, mint 1933-ban, ez még nem ok az ünneplésre. Írása szerint az állástalanok számának növekedése kulcsfontosságú az öreg kontinensen, mivel ez a radikális politikai erők megerősödését, és a demokratikus intézmények gyengülését hozza magával.

A megszorítás politikája a közgazdász szerint kettős bukás volt. Nemcsak, hogy nem tudott beindulni emiatt a növekedés, de a piaci bizalom se állt helyre, ráadásul felerősödtek az EU-n belüli feszültségek is. Krugman emlékeztetett rá, hogy az EBRD felmérése szerint a 10 új EU tagállamban csökkent a demokrácia eszméjének támogatottsága, és szerinte ez Magyarország esetében látszik a legjobban.

„Magyarország egyik legnagyobb pártja, a Jobbik, egy rémálom a harmincas évekből... De a közvetlen veszély a kormányzó jobbközép Fidesz részéről érkezik” - írta Krugman a magyarországi demokratikus intézmények alapjainak meggyengítéséről.

Krugman hangsúlyozta, hogy a Fidesz gazdasági okok miatt és az előző kormányok inkompetenciája miatt került kormányra, de a párt most hatalmának tartós bebetonozására törekszik. Az új alkotmány, a választási törvény, a bíróságok függetlenségének megtámadása, az állami média pártossága, és a szabad sajtó ellehetetlenítése mind a kifogásolt pontok között volt.

„Ezek együttvéve felérnek egy autoriter rendszer újraalkotásával Európa szívében, amit a demokráciának csak egy papírlap vastagságú máza fed el. Egyben ez annak is példája, hogy mi történhet szélesebb körben, ha folytatódik a válság” – írta Krugman.

Az írás szerint nem egyértelmű, hogy mit lehet tenni. Bár Amerika szemmel tartotta az eseményeket, alapvetően az EU-nak kellett volna közbelépnie már korábban, mivel most már sokkal nehezebb lesz megállítani Budapestet a lefele tartó lejtően. Viszont ha Európa vezetői meg akarják védeni, amit képviselniük kellene, akkor jobb lesz hamar cselekedniük.