Rózsa
17 °C
27 °C

Kiszivárgott a Clinton-levél

2011.12.30. 07:52 Módosítva: 2011-12-30 09:06:05
Orbán Viktor visszautasította a külföldi bírálatokat az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Az amerikai aggodalmakat legutóbb Hillary Clinton külügyminiszter fogalmazta meg.

A miniszterelnök szerint a magyar jogalkotásba senki sem szólhat bele, nincs olyan a világon, aki megmondhatná "a magyar nép választott képviselőinek, milyen jogszabályt alkothatnak és milyet nem". Orbán Viktor erről az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában beszélt.

"A saját céljainkat kitűzzük, a saját céljainkat elérjük, és ha valaki jó tanácsokkal segít bennünket, azt megköszönjük, ha az utunktól el akar téríteni, akkor pedig udvariasan elhárítjuk" – tette hozzá.

Orbán elmondta: arra van lehetőség, hogy ha a magyar parlament olyan törvényt alkot, amely általa vállalt nemzetközi szerződésekbe ütközik, akkor az, akinek ez sérelmet okoz, felléphet a jogszabállyal szemben, de csak azután, hogy az megszületett.

"Jelentős és megalapozott" aggodalmak

A Népszabadság pénteken közzétette azt a levelet, amelyet Hillary Clinton, az Egyesült Államok külügyminisztere írt Orbán Viktornak még december 23-án.

Clinton "Kedves miniszterelnök úr" felütéssel kezdi írását, melyben először a közös eredményekre és a szövetségesi viszonyra emlékeztet, majd felidézi a júniusi találkozójukon elhangzottakat. Ezt követően rátér az aggodalmakra, amelyek "jelentősek és megalapozottak".

"Sajnálom, hogy a párbeszéd a magyar és az amerikai kormány között, a kormányunk és a fent említett más konstruktív csoportok építő jellegű észrevételei nem vezettek a törvények alapos újragondolásához. Bár teljes mértékben tiszteletben tartom a magyarok jogát arra, hogy Magyarország számára törvényeket alkossanak, a magam részéről mégis csak sürgetném, hogy fontolja meg a következményeit annak, hogy ha az említett törvények a jövő hónapban változás nélkül lépnek hatályba" – írta Clinton.

Az Egyesült Államok kormányát aggasztja az új bírósági szabályozás, az egyházügyi törvény és a médiatörvény. Utal a Klub Rádió ügyére is.

Korábban is tiltakoztak

Washington korábban már többször kifejezte aggodalmát a magyar demokrácia állapotával kapcsolatban. Orbán és Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet legutóbbi találkozója a hivatalos közlemények szerint "baráti és produktív" volt, amerikai források alapján azonban utólag úgy tűnt, Orbán diplomáciai tiltakozó jegyzéket kapott.

Amikor Clinton júniusban Magyarországon járt, szóba hozta többek között a médiatörvényt és az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítését. Az amerikai sajtóban pedig az utóbbi időben számos, a kormány intézkedéseit bíráló cikk jelent meg. Legutóbb Szapáry György washingtoni magyar nagykövet reagált a Nobel-díjas közgazdász, Paul Krugman kritikájára.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.