Törölni kell Lázár szégyenlistáját

2011.12.30. 14:48
Jóri András adatvédelmi biztos szerint törölni kell a segéllyel visszaélők feketelistáját a hódmezővásárhelyi önkormányzat honlapjáról, mert az ehhez jogalapot teremtő rendeletet megsemmisítette az Alkotmánybíróság. A hódmezővásárhelyi önkormányzat közölte: a listát már eltávolították, de hasznos volt, hogy közzétették a névsort.

Az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította a 2010 júliusában Lázár János polgármester kezdeményezésére közzétett hódmezővásárhelyi szégyenlistát. A város honlapján publikálta azok névsorát, akik „magukat rászorulónak vallva a várostól támogatást igényeltek”, ám azt később nem vették át. Azok nevét is feltüntették,  akik a felajánlott közcélú munkát visszautasították vagy azon például ittasan jelentek meg. A listán elhunyt személy adatai is szerepeltek.

Jóri András adatvédelmi biztos határozatban rendelte el az adatok törlését, de erre Hódmezővásárhely nem volt hajlandó, és bíróságon támadták meg az ombudsman határozatát. A Fővárosi Bíróság a város keresetét elutasította.

2010-ben a város közgyűlése erre úgy módosított egy önkormányzati rendeletet, hogy az – álláspontja szerint – jogalapot teremtett a lista közzétételére. Az adatvédelmi ombudsman szerint a rendelet alkotmányellenes, így annak megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól.

Az AB december 28-án alkotmányellenesnek mondta ki és megsemmisítette a hódmezővásárhelyi közgyűlés által alkotott szabályokat. Mivel a lista közzétételének nincs jogalapja, az adatokat törölni kell – szögezte le a hivatala megszüntetése miatt az év végén távozó biztos.

Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere, a Fidesz frakcióvezetője korábban azt mondta a Népszabadságnak: a lista „nem feltétlenül állja ki a jog próbáját”, de az igazságosság próbáját igen, az önkormányzat kezében ugyanis semmilyen eszköz nincs a szociális segéllyel visszaélők ellen. Lázár azzal is érvelt, hogy a több mint háromszáz érintett közül csak harmincan tettek panaszt és csak egy ember fordult ügyvédhez. Azt azonban szerinte egyikük sem cáfolta, hogy visszaéltek a támogatással.

A hódmeszővásárhelyi önkormányzat Jóri András közleményére reagálva azt közölte: már eltávolították a felelősségi listát Hódmezővásárhely honlapjáról, de annak haszna bebizonyosodott, hiszen néhány hónap alatt az eredetileg több mint 300 visszaélő nevét tartalmazó összesítés kevesebb mint tucatnyira szűkült. A nyilvánosság erejével sikerült több mint 280 visszaélőt kiszűrni, és ugyanennyi ténylegesen rászoruló polgárt bevonni a város támogatási rendszerébe, értük pedig megérte vállalni a Jóri András által kezdeményezett vizsgálatokat, eljárásokat. Az élet végül bizonyította: a felelősségi lista nem a rászorulók ellen, hanem értük jött létre, a város pedig nem tett mást, mint a jogkövető polgárok érdekeit védte meg - fogalmaz a közlemény.