Közkegyelmet kapnak a karácsonyi parlamenti tüntetők

2012.01.05. 11:08 Módosítva: 2012.01.05. 12:52

Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtöki tájékoztatóján kifejtette: a kormány azt tartja méltányosnak, hogy azok, akik részt vettek az Országház körüli akciókban, és büntetőeljárás indult ellenük, részesüljenek közkegyelemben. Ezért a kabinet kezdeményezi az Országgyűlésnél, gyakoroljon közkegyelmet az esetükben. A kormányszóvivő a döntést azzal indokolta, hogy a kormány mindennél fontosabbnak tekinti a szólásszabadság jogának gyakorlását.

Karácsony Gergely szerint a kormánynak nem a tüntetők felé kellene kegyelmet gyakorolnia, hanem a magyar választók felé kéne fontos gesztusokat tennie, amellyel azt bizonyítaná, hogy igenis fontos a kormánynak a demokrácia és a jogállam, és vissza kellene vonni azokat törvényeket, amelyek ellen az ellenzéki képviselők tüntettek.

Az LMP-s politikus hozzátette: a vád – amely szerint a képviselők bűncselekményt követtek el – alaptalan, hiszen a képviselők szabálysértést követtek el. Ez egy polgári engedetlenség volt, vagyis politikai és morális okokból fel akarták hívni a többség figyelmét egy fontos negatív változásra a jogrendszerrel kapcsolatban, de mivel tisztelik a jogállamot, ezért a szabálysértés tényét elismerik, és az azzal kapcsolatos konzekvenciákat magukra kötelezőnek tartják.

Hozzátette: "nem hősies gesztusból, hanem éppen a jogállam és az alkotmányosság tisztelete miatt" mondott le a mentelmi jogáról és vállalja a következményét ennek "a szabálysértési akciónak".

A rendőrség összesen 43 embert – köztük 15 országgyűlési képviselőt – állított elő személyi szabadság megsértése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A személyi szabadság megsértésének tényállása azonban vita tárgyát képezi, az Országgyűlésbe igyekvő képviselők ugyanis gyalog akadálytalanul közelíthették meg az épületet.

A Társaság a Szabadságjogokért és a Helsinki Bizottság jogvédő szervezetek csütörtökön közös közleményben, Abszurd vádra groteszk amnesztia címmel reagáltak a közkegyelem bejelentésére. Azt írták: "a józan ész szikrája, vagyis az eljárás megszüntetésének szándéka az ügyfelek érdekében üdvözlendő". Szerintük ugyanakkor a tüntetések során az aktivisták semmilyen bűncselekményt nem követtek el, ezért az ellenük indult eljárásokat bűncselekmény hiányában kellene megszüntetni, nem pedig a közkegyelem módszerét alkalmazni.