Szabálysértési eljárás LMP-s aktivisták ellen

2012.01.01. 13:57

A hvg.hu információ szerint szabálysértési eljárást indított a XIV. kerületi rendőrkapitányság LMP-s aktivisták ellen, akiket a Hősök terén értek tetten, amint Új ellenállás feliratú táblákat helyeztek el a tér szobrain. Az éjszaka során számon budapesti köztéri szoborra került ilyen tábla, az Új Ellenállás kifejezés mellett mindegyiken egy-egy, a szoborhoz kapcsolódó idézet szerepelt.

A hvg.hu úgy tudja, hogy a zuglói rendőrkapitányság emberei által indított eljárásba bekapcsolódik az V. és a VI. kerületi rendőrkapitányság is, mivel az aktivisták az éjszaka során számos köztéri szobron hagyták ott névjegyüket az éjszaka során.

Ilyen tábla került ki az éjjel Petőfi Sándor, Jókai Mór, Liszt Ferenc, Ady Endre, Zrínyi Miklós és Anonymus szobraira – mindegyik táblán az Új ellenállás szókapcsolat szerepelt, továbbá egy-egy, az adott szobor által ábrázolt személyiséghez kapcsolódó idézet. Az Új Ellenállást az LMP december 23-án hirdette meg, majd azzal az akciójával folytatta, melynek során tagjai az Országház parkolóit lezáró sorompóhoz láncolták magukat.

Az LMP egy sajtóközleményben erősítette meg a hírt, indokként azt jelölték meg, hogy a párt ezzel akarja felhívni a figyelmet arra, hogy az újév nem csak naptári fordulatot jelent, az alaptörvény életbelépésével a Fidesz betonba önti saját hatalmát. A közlemény az Új Ellenállás legerősebb fegyverének az igazságot nevezte.

Tegnap éjszaka a párt aktivistási 24 köztéri szobron helyeztek el transzparenseket, melyeken egy-egy magyar történelmi alak idézetével reflektálnak az Orbán-rendszer politikájára. Január másodikán este fél 7-kor az LMP az Operaház előtt demonstrál a köztársaságért.