Gyurcsány: Orbánnak menni kell, de még egy kicsit maradjon

2012.01.11. 11:53 Módosítva: 2012.01.11. 11:59

Gyurcsány Ferenc szerint ma az ellenzéknek két feladata van: fokoznia kell a nyomást az Orbán-kormányon és fel kell gyorsítania az ellenzéki alternatíva kidolgozását.

A volt miniszterelnök a Facebookon azt írja, egy sor kérdésre választ kell találni. "Miként lesz itt alkotmányozó többség? Hogy fog kinézni az új Alkotmány? Mi lesz a sarkalatos törvényekkel? Miként biztosítjuk a költségvetés fenntartható egyensúlyát? Milyen lesz az új adórendszer? Mit csinálunk az egészségügyben, a köz- és felsőoktatásban, a szakképzésben? Mit csinálunk a nyugdíjrendszerrel?" – sorolja.

A politikus úgy látja, hogy az ellenzéki pártok gazdasági-, társadalmi elképzelései között jelentős távolságok vannak. "Tegyük hozzá, ma egyik sem tudna önmagában győzni" – írja.

Gyurcsány politikai, morális, emberi, szervezeti értelemben is szétforgácsoltnak látja az ellenzéket, szerinte "belső viszonyait a sokfajta bizalmatlanság, előítéletesség, túlérzékenység jellemzi".

"Szóval Orbánnak menni kell, de még egy kicsit maradjon. (Utáltam leírni ezt a mondatot, de ez a helyzet. És ezért mi vagyunk a felelősek.)" – írja a volt kormányfő.

Schiffer András, az LMP parlamenti frakcióvezetője kedden azt mondta, pártja nem hajlandó választási együttműködésre az MSZP-vel.

Bajnai Gordon volt miniszterelnök hétfőn a Haza és Haladás közalapítvány blogján tett közzé egy terjedelmes írást, de erről később úgy nyilatkozott, nem zászlóbontás, csak egy cikk, és nem döntötte el, élére állna-e egy kormányváltó politikai erőnek.