Átírhatják a Brüsszel által kifogásolt törvényeket

2012.01.11. 17:55
Akár mindhárom Brüsszel által kifogásolt törvényt is módosíthatja a magyar országgyűlés, teljes törvényeket azonban biztos nem vonnak vissza – állították kormányzati források az Indexnek. Jövő hétig azonban biztos kivár a kormány, megvárja, melyek azok a konkrét paragrafusok, amelyek nem tetszenek az Európai Bizottságnak.

Jövő hétig, az Európai Bizottság következő üléséig biztosan nem fog lépni a kormány – mondta az Indexnek egy vezető beosztású kormányzati tisztviselő. A forrás szerint ugyanis nem biztos, hogy a jövő héten azonnal megindul az eljárás Magyarország ellen.

Az Európai Bizottság szerdai ülésén felmerült, hogy több magyar jogszabály ellentétes lehet az uniós joggal. A Bizottság a jegybank függetlenségét, a bírák idő előtti nyugdíjazását és az adatvédelmi biztos idő előtti leváltását kifogásolta. A kérdésre a jövő heti, január 17-i ülésen térnek vissza újra. Amennyiben a Bizottság problémásnak találja a jogszabályokat a kötelezettségszegési eljárást is indíthat is Magyarország ellen.

Az uniós vizsgálat a kormányzati forrás szerint hasonló lesz ahhoz, mint amikor tavaly januárban az EU a médiatörvényt kifogásolta, vagyis az Európai Bizottság kérdéseket tesz fel, illetve konkrét kifogásokat fogalmaz majd meg. A forrás szerint eddig ugyanis csak vélemények hangzottak el a témában. A kormány pedig a konkrét kritikák ismeretében dönti el, mit fog lépni – mondta a forrás. Szerinte addig spekuláció arról beszélni, hogy szükség lesz-e rendkívüli parlamenti ülésre.

Egy másik kormányzati tisztviselő pedig arról beszélt az Indexnek, hogy azt követően tudnak érdemben reagálni a kifogásokra, ha a konkrét törvényhelyeket, paragrafusokat is megjelölik, amelyek az Európai Bizottság szerint ütköznek az uniós joggal. A forrás szerint az egész törvényt biztosan nem fogják visszavonni az egyes paragrafusokon azonban módosíthatnak, hasonlóan ahhoz, mint ahogy a médiatörvény esetében is figyelembe vették a kifogásokat.

A kormánytisztviselő szerint akár mindhárom törvény esetén elképzelhető a módosítás, még a bírók idő előtti nyugdíjazása esetén is. Az idei évtől nyugdíjba vonuló bírák helyére ugyanis csak tavasszal írnák ki a pályázatokat, így ezeket vissza lehetne vonni. Arra a kérdésünkre, hogy ehhez szükség lehet-e rendkívüli parlamenti ülésre, a forrás azt mondta: ez attól függ, milyen gyorsan fogalmazza meg kifogásait a bizottság, február közepétől ugyanis már kezdődik a parlamenti ülésszak.

Egy alkotmányjoggal foglalkozó parlamenti képviselő azt mondta, hogy konkrétumok ismeretében lehet megmondani, hogyan reagál a kormány. A képviselő szerint megvan a hajlandóság a kormányban arra, hogy módosítsa a kifogásolt jogszabályokat. A képviselő szerint azonban azt egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen módosítások jöhetnek szóba, az erről szóló politikai döntés ugyanis még nem született meg.