Scheiring lemondhat a mandátumáról

2012.01.13. 15:09

A következő kilenc hónapban doktori disszertációjának szenteli idejét az LMP-s Scheiring Gábor, aki február elsejétől lemond a párt gazdasági kabinetjének vezetéséről. A pártja frakcióját és választmányát erről tájékoztató levelében azt írta, hogy a mandátumát egyelőre megtartaná, viszont csak heti egy napot tudna politikával foglalkozni, így a fizetésének másik négy napra szóló részét, vagyis a négyötödét felajánlja a pártnak, de ha ez a párttársainak nem elfogadható, képviselői mandátumát is szívesen visszadja.

A képviselő jelezte, hogy kilenc hónapja maradt arra, hogy megírja cambridge-i doktoriját, és hosszú töprengés után úgy döntött, hogy ezt meg is teszi. Sorai szerint döntése hátterében ott van az is, hogy már nem tud őszinte hittel dolgozni LMP-s képviselőként.

12
Fotó: Huszti István

"Nem tudok mit kezdeni a folyamatosan újratermelődő belső káosszal és állandósult amatörizmussal és a vele járó teljesítményellenes szervezeti kultúrával; nem tudok mit kezdeni azzal, hogy a racionalitás helyett frusztrációk és hisztériák keretében kezeljük a konfliktusokat, nem tudok mit kezdeni az állandó paranoiás hangulattal, nem tudok mit kezdeni a bázisdemokráciának hazudott informális alkuk politikájával, nem tudok mit kezdeni azzal, hogy két év alatt az ármánykodás elég magas fokát honosítottuk meg; nem tudok mit kezdeni azzal, hogy ebben a szervezetben az embernek, mint embernek nincs értéke, nem tudok mit kezdeni azzal az eljárással, ahogy Virág lemondott a mandátumáról; és azzal meg pláne nem tudok mit kezdeni, hogy ezzel az egésszel úgy fest, nem akar/mer igazán senki sem foglalkozni" – fogalmazott Scheiring.

A képviselő kijelentette azt is, hogy az élete rövidebb annál, hogy olyan közegben töltse, ahol nem érzi jól magát. "Az elkövetkezendő kilenc hónap arra is időt ad nekem, hogy átgondoljam, hogy hosszú távon tudok-e hasznos tagja maradni ennek a közösségnek" – jegyezte meg.

Az LMP egy másik képviselője, Kaufer Virág, január elején közölte a nyilvánossággal, hogy február elsején visszaadja képviselői mandátumát. Azt mondta, úgy érzi, hogy többet tehet az utcán, a közösségekben mint a parlamentben.

Scheiring döntése mögött lehetséges, hogy részben a párt január végi kongresszusa állhat, ahol dönteni fognak a párt jövőjét illetően, és az is lehet, hogy nagy átalakuláson megy keresztül a Lehet Más a Politika szervezeti struktúrája. Valószínűleg itt döntenek majd arról is, hogy Kaufer Virágot hogyan pótolják, illetve Scheiring ügyét is itt rendezhetik majd.