Kaufer Virágnál elszakadt a cérna

2012.01.04. 18:12 Módosítva: 2012.01.04. 19:46
Testhezállóbb szerep számára az utcai tiltakozásban való részvétel, mint a parlamenti munka – ezzel indokolta az Indexnek Kaufer Virág LMP-s képviselő, hogy miért mondott le a parlamenti mandátumáról. Kaufer szerint félreértés miatt hitték azt többen, hogy azért mond le, mert nem értett egyet a párt jelenlegi irányvonalával.

Miért mond le a mandátumáról? Úgy tűnt, jól viseli a konfliktusokat, aktív résztvevője volt annak az akciónak, amikor december 23-án több LMP-s képviselő a parlamenthez láncolta magát.

IMG 5825
Fotó: Szémann Tamás

December 23-a drámai esemény volt. Meghirdettük az új ellenállást, és még aznap elmondtam, hogy ennek óriási a jelentősége, de én legalább ennyire a szelíd ellenállásban, az összefogás erejében is hiszek, és olyan újszerű alternatív kifejezési eszközökben, amelyek nem feltétlenül ismertek ma Magyarországon.

Az LMP-frakciónak írt levelében azt írta, hogy a „döntésem személyes válasz az új ellenállásra, és a lényege, hogy olyan utakat kívánok keresni és építeni a jövőben, amelyek az indulatok helyett a közösség építő erejére és a szolidaritásra épülnek”. Nem értett egyet az akcióval?

Egyetértettem, hiszen kezdeményező voltam és aktívan részt vettem benne. Félreértés volt, hogy én ez ellen tiltakozva mondtam le a mandátumomról, erről szó sincs. Arról van szó, hogy egy új szerepben szeretnék az új ellenállásban részt venni, mondhatnám azt is, hogy parlamenten kívüli képviselőként szeretném az új ellenállást szervezni. Egymás munkáját fogjuk erősíteni a parlamenti frakcióval. Úgy gondolom, hogy sokan lennének, akik egyetértenek azzal, amiről az új ellenállás szól, de nem polgári engedetlenségi akcióban, vagy utcai tiltakozásban vennének részt. Nagyszabású szolidaritási akciókkal például egyszerre lehet az Orbán-rendszert felülről bontani és egy újat alulról építeni. Ebben nagyon komoly szerepe lehet a nőknek - ők a nagy tartalékai ennek az országnak. Ők azok, akik a szelíd ellenállás fő erejét képezhetik. De számos marginalizált társadalmi csoportnak kell megszerveződnie és hallatnia a hangját. Én nagyon szívesen veszek részt abban, hogy ők rátaláljanak a politikai részvétel számukra megfelelő formájára.

A levelében azt írja, hogy a harcos ellenállás helyett egy szelíd ellenállásra van szükség. Ez nem ellentmondás? Úgy tűnik, mintha nem értene egyet a párt jelenlegi irányvonalával.

Én azt írtam, hogy mindkettőre szükség van. A szolid ellenállás is része az új ellenállásnak. Az utcai demonstrációkat évek óta csinálják az emberek, fontos kifejező eszköze a dühnek és a kormánnyal szembeni kritikának. De az új ellenállás eszközei, új eszközök, és új társadalmi csoportokat akar megszólítani, azokat akik, klasszikus politikai akcióban nem tudnak részt venni.

Mondana pár példát?

Az LMP idén egész biztos nagyon sokat fog politizálni az utcán, de hogy milyen akciókra számíthat a hatalom, az legyen meglepetés.

A lemondása indokaként említette a Fidesz hatalmi arroganciáját is, meglepte, hogy a kétharmados többség miatt a Fidesz akarata fog érvényesülni?

Azt hiszem, ezen messze túlment a Fidesz-KDNP. A hatalmi arrogancia lényegileg létrehozta a rendeleti kormányzást, többek között a házszabály módosításával. Ez volt az, ami miatt konkrétan nálam elszakadt a cérna, de ezzel párhuzamosan sokat gondolkodtam azon, hogy mi az a szerep, ami testhezálló a számomra.

(Lázár János Fidesz-frakcióvezető által beterjesztett javaslat szerint zárószavazás előtt a jövőben nem csak akkor lehet módosító indítványt benyújtani, ha az nincs összhangban az alkotmánnyal vagy más törvénnyel, ezt ettől függetlenül is meg lehet tenni. A Fidesz ezt azután terjesztette be, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette az egyházügyi törvényt arra hivatkozva, hogy a végszavazás előtt nem írhatták volna át teljesen a korábbi törvényjavaslatot.)

20
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Ilyen indokokra hivatkozva nem gyakran szoktak lemondani. Rájött, hogy a parlamenti képviselőség nem a megfelelő munka az ön számára?

Arra jöttem rá, hogy én most máshol lehetek a leghasznosabb; korábban évekig civil aktivistaként, szervezőként tevékenykedtem itthon és külföldön is. Az utcára tolódó politizálásban, amit az LMP meghirdetett tavaly decemberben, sokkal hasznosabb szerepet el tudok látni, ha parlamenten kívüli képviselő vagyok. Úgy tudom, hogy előttem ilyen indokra hivatkozva nem tette meg senki, csak akkor, ha kilépett a pártjából is, amit én nem teszek meg, mert változatlanul aktív kívánok maradni az LMP-ben.

Az elmúlt hónapokban viszont úgy tűnt, hogy élvezi a parlamenti szereplést. Részt vett az ellenzéki obstrukcióban, felvállalta, hogy sapkát köt az ülésteremben.

Az elmúlt másfél évben sok olyan eszközt használtam, amelyek rendhagyó politikai eszközök voltak, ezeket kívánom a jövőben továbbvinni és kiszélesíteni a jövőben. Ez nem annyira rólam fog szólni, inkább azokról az emberekről, akik ebben részt vesznek.

Akkor ez egy kudarc, hogy kiderült, nem képviselőség a megfelelő szakma az ön számára?

Nem kudarc, izgalmas kísérlet volt. Számos olyan dolgot csináltam, amire büszke vagyok, és ami segített közelebb hozni az emberekhez a politikát. De ez a szerep, amit most készülök betölteni, közelebb áll hozzám és természetesebbnek érzem. Mi tizenöten ott a parlamentben kevesek vagyunk ahhoz, hogy látványos akciók ellenére átüssük a közvélemény ingerküszöbét. Sokszor kaptunk olyan visszajelzést, hogy az emberek nem tudják, mit csinálok a parlamentben. Ezt az eszköztárat ki kell szélesíteni más társadalmi csoportokra, az egész országra ebben a munkában akarok aktívabban részt venni.

Kaufer Virág életrajza

A parlament honlapján található életrajza szerint Kaufer Virág 1975-ben született Budapesten. 2000 óta több civil szervezetben dolgozott, vezetőségi tagja volt a Rex Kutyaotthon Alapítványnak és a Fauna Egyesületnek, majd a brit székhelyű Compassion in World Farming nevű szervezet kelet-közép európai koordinátoraként dolgozott. A LMP-nek a megalakulása óta tagja. Indult a 2009-es Európa parlamenti választásokon, majd országgyűlési mandátumot a 2010 választásokon szerzett az országos lista 12. helyével.