2024. június 24. 21:00
Albánia
Spanyolország
Düsseldorf Arena III. forduló
2024. június 24. 21:00
Horvátország
Olaszország

Lezárják az egyes pályát a reptéren

2012.02.17. 05:59

A havazás miatt lezárják a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az egyes pályát, közölte Hardy Mihály, a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. kommunikációs igazgatója pénteken reggel. A kettes pálya elegendő a járatok fogadásához és indításához, tette hozzá. Több, Budapestre tartó járat átirányítást kért péntek reggel a bécsi repülőtérre a magyarországi havazás miatt. A Brussels Airlines Brüsszelből érkező járatának kapitánya nem vállalta a budapesti leszállást, ezért a gép Grazban tett kitérőt.

A flightradar24.com online radarkép adatai szerint a Brussels Airlines járatán kívül a Lufthansa Frankfurtból és Düsseldorfból érkező budapesti járata is Bécs felé tart, a CSA Prágából indult járata pedig előreláthatólag Pozsonyban fog leszállni. Az úgynevezett közelkörzeti légi irányítás és a pilóták közti rádióforgalmazásból kiderült: a gyengébb fékhatás, illetve a kifutópályák állapota miatt kérték egyes pilóták az átirányítást.

Pénteken újból havazásra kell számítani sokfelé - a délnyugati országrész kivételével - az országban, míg a Dunántúlon havas eső, eső várható az időkép.hu és az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint. Délután valószínűleg az Alpokalján már felszakadozik majd a felhőzet. Északnyugatira forduló, megélénkülő, a Kisalföldön és a főváros környékén pedig megerősödő szélre lehet számítani. Egyes nyugati területeken akár az 55 kilométer/órás sebességet is elérheti a szél. A hőmérséklet kora délután a Dunántúlon 1, 6, keleten 0, -5 fok között várható. Késő este pedig +4 és -5 fok között valószínű.

RDA 7837
Fotó: Ránki Dániel

Kora reggeltől már hull is a hó az ország nyugati és középső részén, így a fővárosban is. Mivel napközben felmelegedés várható, nem valószínű, hogy a hó megmarad, mondta Csonka Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Körülbelül 10 centiméternyi hóra számítanak a szakemberek, de lehetnek olyan körzetek, ahol több hó is hullhat.

Csonka Tamás elmondta azt is, hogy pénteken megérkezik nyugat felől a felmelegedés; a napokban egyes helyeken akár plusz 6-8 fok is lehet. A keleti területeken azonban fagypont alatt marad a hőmérséklet. Az enyhülés vasárnap éri el a csúcspontot, amikor az ország egyes pontjain akár a plusz 10 fokot is elérheti a hőmérséklet.

Lezárások, balesetek

A havazás és a hóátfúvások miatt péntek kora reggel balesetek, útlezárások nehezítik a közlekedést, sok helyen pedig teljesen járhatatlanná váltak az utak. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. honlapján közölte: az ország több megyéjében a hófúvások miatt az alsóbbrendű utak nehezen járhatóak, Fejér megyében Adony és Kalóz, valamint Adony és Perkáta között; Bács-Kiskun megyében Tataháza és Bácsbokod; illetve Baranya megyében Mohács és Leánycsók között, az 56-os és 57-es főutat összekötő út vált járhatatlanná.

Az Útinform tájékoztatása szerint a havas úton péntek reggel az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 16-os kilométernél baleset történt, sávlezárás akadályozza a közlekedést.

Komárom-Esztergom megyében péntekre javult a közlekedési helyzet. A tegnap még járhatatlan mellékutak ugyan nehezen, de járhatóvá váltak. Azonban a 8137. számú mellékút Kömlődöd és Tatát összekötö szakaszán útzárra kell számítaniuk az autósoknak. A továbbra is nehezen járható szakaszok felsorolása itt olvasható.

Bács-Kiskun megyében az árokba csúszott egy kamion a 44-es úton, Kecskemét közelében. A sofőr súlyosan megsérült. A baleset helyszínén félpályás útzár van érvényben, de a műszaki mentés miatt egy rövid időre teljesen le fogják zárni az érintett útszakaszt.

Hómunkásokat vesznek fel Budapesten délután két órától este tízig tartó munkavégzésre - közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. pénteken az MTI-vel.

Budapesten reggel óta változó intenzitással havazik, eddig 5 centiméter hó esett, írta közleményében a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. 94 szóró- és ekéző munkagéppel folyamatosan végzik a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, valamint a lakosság ellátását biztosító logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon, valamint 370 hómunkással a közjárdákon, közlépcsőkön, a gyalogátkelőhelyeknél. A BKV fődiszpécsere már több alkalommal kért szórást az autóbuszvonalakra.

Hómunkások jelentkezését várják a kerületi szolgáltatási csoportoknál, amelyek címei megtalálhatók az FKF honlapján. A délutános műszakban a nyolcórás munkavégzésért nettó 3550 forintot fizetnek.

Csütörtökön sok balesethez, elakadt járműhöz kellett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) munkatársainak kivonulniuk az erős szél, a hóátfúvások és hótorlaszok miatt. Kétszázhetven műszaki mentést végeztek a tűzoltók, és több mint négyszázhatvan riasztás érkezett hozzájuk, ami négyszer több egy átlagos naphoz képest.

Hat megyében ideiglenesen huszonkilenc útszakasz volt járhatatlan. A hóátfúvások az ország egyes részein településeket zártak el, kora délután Bács-Kiskun megyében például tizenöt településre nem lehetett bejutni. Jelenleg már sehol nincs megközelíthetetlen település.

Baja térségében a hó miatt leállt a tömegközlekedés, és a környező településeken élők nem tudtak hazajutni. A Baján rekedt mintegy kétszáz iskolást este hét órára sikerült hazaszállítani, áll az OKF pénteki közleményében. A közműszolgáltatásban is helyenként zavart okozott a hideg, havas időjárás. Hét helyszínről érkezett bejelentés, hogy a hideg miatt elfagytak és eltörtek vízvezetékek, valamint egy áramkimaradás is volt.