Tizenhárom budapesti járatát törli a Ryanair

2012.03.02. 19:13 Módosítva: 2012.03.03. 15:54

Március 3-a és 16-a között tizenhárom budapesti járatát törli a Ryanair, olvasható a légitársaság közleményében. Eszerint a Ryanair nehezményezi, hogy a budapesti reptéri hatóságok ragaszkodnak a légitársaság pilótáinak és személyzetének ellenőrzéséhez. Ryanair az eljárással nem ért egyet, mivel a személyzetnek ehhez a le- és felszállás közti 25 percben el kell hagynia a repülőgépet.

A Ryanair angol nyelvű közleményében "hülye", "idióta" procedurának nevezi az eljárást. A közlemény szerint a magyar fél arra hivatkozva ragaszkodik az ellenőrzéshez, hogy az uniós szabályok szerint szükség van erre, ha egy gép elhagyja a schengeni övezetet. Ennek során útlevél ellenőrzésen kell részt venni többek között a repülőgép személyzetének is.

A társaság szerint azonban az EU-s jogszabályok nem írnak elő ilyen eljárást, rádaául nem alkalmazták ezt a Ryanair által használt többi 170 uniós reptér egyikén sem. A törlés a Memmingenbe, Thessalonikibe, Badenbe, Manchesterbe tartó járatokat érinti.

A Ryanair levélben fordult a Budapest Airporthoz, amelyben megírta, hogy nincs jogi alapja a magyar hatóság követelésének. Értesítette a repteret, hogy a 25 perces fordulóval induló írországi és nagy-britanniai járatain a budapesti személyzet március 1-jétől nem veti alá magát az eljárásnak. Ezután - a közlemény szerint - a Budapest Airport március 1-jén a manchesteri, március 2-án a baden badeni járatnak nem adott felszállási engedélyt, a járatokat törölni kellett.

A magyar rendőrség az uniós gyakorlat és szabályok szerint végzi feladatait a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője. Makula György szerint a magyar rendőrség gyakorlata mindenben megegyezik az eu-s gyakorlattal. A korábbi évek szakmai protokollja alapján, a többi tagállammal összhangban végzik a határrendészeti tevékenységet a hatályos és vonatkozó hazai és nemzetközi normák alapján.