Lecseréli gyenge járatait a Ryanair

2012.03.06. 15:55 Módosítva: 2012.03.06. 16:06
A múlt pénteki járatcsökkentés után újabb 4 úticélt szüntet be az ír légitársaság. Ezt a gyenge kihasználtságukkal indokolta. Cserébe a nagyobb forgalmú járatokon új kapacitásokat állítanak csatasorba. Micheal O' Leary vezérigazgató azt mondta, nem piackutatások alapján állítják össze a menetrendet, hanem próba-szerencse alapon.

Az alacsony kihasználtság miatt a görögországi Rodoszra és Chaniába, a spanyolországi Palma Mallorcába és a szicíliai Trapianiba nem repül március végétől Budapestről a Ryanair – jelentette be kedden Michael O'Leary vezérigazgató. Emellett sűrítik a Barcelonába, London Stanstedre és Párizsba tartó járatokat és új célként elkezdenek Düsseldorfba és Billundba is repülni.

Micheal O' Leary
Micheal O' Leary
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A Ryanair vezetője elmondta, hogy most sem „drága piackutatások” alapján tervezik meg Budapestről az új járatokat, hanem egyszerűen bekötik ezeket a légitársaság már meglévő központjaihoz, és az eredmények ismeretében döntenek a jövőjükről. Akiknek törölték vagy törölni fogják a járatát, azt az uniós jognak megfelelően 14 napon kártalanítják, vagy közösen átfoglalják a jegyét.

Magyar színvonalon is hülye

A múlt heti tizenhárom járat törléséhez O'Leary azt tette hozzá, hogy a „még magyar színvonalon is hülye szabály” miatt ezentúl hetente egy járatot kell majd megszüntetniük, ha minden így marad. A Ryanair azt kifogásolja, hogy a budapesti reptéri hatóságok ragaszkodnak a légitársaság pilótáinak és személyzetének ellenőrzéséhez, akkor ha egy gép elhagyja a schengeni övezetet.

Az ír fapados légitársaság  az eljárással nem ért egyet, mivel a személyzetnek ehhez a le- és felszállás közti 25 percben el kell hagynia a repülőgépet. A schengeni határokon kívülről érkező és oda egyből visszamenő gépekre ez nem vonatkozik.

Kétséges azonban, hogy mennyire ez volt a valódi oka járattörléseknek. Bár a múlt péntektől törölt járatok miatt csak a reptéri ellenőrzést okolja, azt elismerték, hogy ezek is gyenge kihasználtsággal mentek. Mint ismeretes, főleg a törölt járatokra osztották az ingyenjegyeiket korábban.

A magyar rendőrség az uniós gyakorlat és szabályok szerint végzi feladatait a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője. Makula György szerint a magyar rendőrség gyakorlata mindenben megegyezik az uniós gyakorlattal. A korábbi évek szakmai protokollja alapján, a többi tagállammal összhangban végzik a határrendészeti tevékenységet a hatályos és vonatkozó hazai és nemzetközi normák alapján.

O'Leary elmondta, hogy a magyar kormány segítségét kérik a vita rendezésében, illetve bemutatják a Budapest Airportnak számos központi repterük határőrségének nyilatkozatát, amivel írásban bizonyítják, hogy sehol máshol nincs ilyen megkötés.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

A vezérigazgató közölte még, hogy most 60 százalék körüli kihasználtsággal repülnek, márciusra 70-et, áprilistól 85 százalék felettit terveznek, de újabb ingyenjegyek már nem lesznek.