Terrorcselekménnyel való fenyegetés miatt feljelentették Gyurcsányt

2012.03.19. 08:32

Feljelentették Gyurcsány Ferencet az Alkotmánybíróság kilátásba helyezett blokádja és az egyházi személyek kiváltságainak felhánytorgatása miatt.

Terrorfenyegetés

Polt Péter legfőbb Ügyészhez Gulyás Balázs, a Mokép decemberben menesztett igazgatója, a Kisgazdapárt korábbi Győr-Moson-Sopron megyei elnöke fordult. Szerinte a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke március 15-i, Egyetem téri beszédében a Btk-ba ütköző kijelentéseket tett, melyek akár terrorcselekménnel való fenyegetésnek is minősíthetők.

Gyurcsány arról beszélt, hogy ha az AB továbbra sem hajlandó érdemi vizsgálatra a sarkalatos törvényekkel és az Orbán-kormány kinevezési gyakorlatával kapcsolatban, áprilisban blokád alá veszik a hivatal épületét. Gyurcsányék első beadványát az Ab érdemi vizsgálat nélkül elutasította, majd a döntés ellen a DK-hoz köthető Szabadság és Reform Intézet tett alkotmányossági panaszt.

Az Indexhez eljuttatott feljelentés szerint Gyurcsány szavaira a Btk 261-es passzusa vonatkozhat, mely szerint aki azzal fenyegetőzik, hogy állami szervet arra kényszerít, hogy valamit megtegyen, bűncselekményt követ el és 2-8 év közötti börtönnel büntetendő.

A politikust gyűlöletre uszítás miatt is feljelentették, mert kifogásolta az egyházi személyek adózási kiváltságait.

Kabarétréfa

A feljelentést Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke hétfőn a Parlamentben viccnek, kabarétréfának nevezte. "Semmi alkotmányelleneset nem fogunk csinálni" –  fogalmazott Molnár, a feljelentő Gulyás Balázst Torgyán József kisgazda politikus utolsó csatlósának nevezve, aki szerinte legutóbb 2001-ben tűnt fel, amikor a párt Belgrád rakparti székházbotránya volt.

Molnár elmondta, alkotmányos keretek között fognak tiltakozni, de a részleteket nem közölt, mondván, mert akkor a Fidesz mindent megtenne, hogy megakadályozza az "alkotmányos blokádot".  Az alelnök hangsúlyozta, nem fognak törvényt sérteni: "a Demokratikus Koalíció nem a Fidesz, Gyurcsány Ferenc nem Orbán Viktor".

Molnár emléketeztett, a Demokratikus Koalíció az Alkotmánybírósághoz fordul, hogy az alkotmány alapján "Orbán-rendszerét nyilvánítsa illegitimnek", mivel "a hatalom kizárólagos megragadására" törekszik. Ha beadványukat az AB nem tárgyalja, akkor fognak élni az "alkotmányos blokád" eszközével.