Gyurcsány blokáddal fenyegette az AB-t

2012.03.15. 16:58 Módosítva: 2012.03.15. 19:37
Gyurcsány Ferenc szerint az általa vezetett Demokratikus Koalíció blokád alá veszi az Alkotmánybíróság épületét, ha a testület nem veszi napirendre az Orbán-kormány túlhatalmával foglalkozó beadványt. Ünnepi beszédében a volt miniszterelnök a kutyaalázattal úgy járt, mint Medgyessy az útelágazással.

Szinte teljesen megtelt délután két órára a fővárosi Egyetem tér, ahol a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) tartotta a március 15-i megemlékezését. Főleg középkorúakból és idősekből állt a hallgatóság, fiatalokat csak elvétve lehetett látni.

Egy hatvan év körüli férfi azt mondta, azért vesz részt a tüntetésen, mert szimpatizál Gyurcsánnyal, a DK megemlékezése után pedig pont el tud menni az Egymillióan a sajtószabadságért nevű szervezet tüntetésére is. Orbán Viktor kormányfő beszédét kihagyja, mert "nem akar az 500 forintos benzinért tüntetni". A férfi kisgazdának vallotta magát, és egy „Független Kisgazdapárt” feliratú kitűzőt is adott munkatársunknak.

Bauer Tamás, a DK alelnöke az Indexnek azt mondta, azért az Egyetem teret választották, mert kevés olyan terület volt, amit nem foglalt le a kormány, a helyszínválasztásnál pedig fontos volt, hogy közel legyenek a Ferenciek teréhez, ahol Milla háromkor tartotta a tüntetését. Bauer szerint a szimpatizánsaik nagy része várhatóan átmegy oda, így a DK rendezvénye három előtt befejeződik.

A tömegben nem kizárólag Gyurcsány támogatói voltak jelen. Egy 30 év körüli férfi például arról beszélt, hogy a kormány politikájával ért egyet, és csak azért jött el, mert kíváncsi, hányan támogatják a korábbi kormányfőt. „Ez semmi, nyolc évig tüntettünk Gyurcsány ellen, de végig többen voltunk” - mondta a tömegről a férfi. Szerinte az Egyetem teret is azért választotta a DK, mert a tér szűk, ez pedig olyan benyomást kelthet, mintha sokan lennének.

Gyurcsány néhány perccel két óra után érkezett meg, akit a tüntetők "húzzunk bele!" rigmussal fogadtak. A volt kormányfő mindössze félórás beszédet tartott, közben egyszer akadt meg, a „kutyaalázat” szót nehezen tudta kimondani. Úgy tűnik, ez hasonló kifejezés, mint az útelágazás, mondta erről Gyurcsány. Arra utalt, hogy Medgyessy Péter korábbi szocialista kormányfő egyik parlamenti beszédében nehezen tudta kimondani ezt a szót.

A volt kormányfő azt mondta: a Szabadság és Reform Intézet beadvánnyal fordult korábban az Alkotmánybírósághoz (AB), amelyben azt írták, hogy az Orbán-kormány kizárólagos hatalomra tör, ez pedig alkotmányellenes. Gyurcsány szerint az AB nem volt hajlandó tárgyalni a beadványt, ezért az intézet alkotmányos panasszal élt. Gyurcsány szerint, ha a testület 30 napon belül nem veszi érdemben napirendre az indítványt, akkor alkotmányos blokád alá vonják az Alkotmánybíróság épületét. Azt azonban nem részletezte, hogy mit ért az „alkotmányos blokád” alatt.

Gyurcsány szerint Orbán megtagadja 1848 örökségét, az általa vezetett kormány sajtószabadság helyett cenzúrát hozott, szabadság helyett pedig nyomorba taszítja az emberek ezreit. A korábbi kormányfő szerint jelenleg koalíciós kormány van ugyan, de ez nem a Fidesz és a KDNP koalíciója, hanem Orbán Viktor és Simicska Lajos koalíciós kormánya. Szerinte a korrupció a hatalom és a rendszer lényegévé vált. A DK elnöke szerinte az egyházi vezetőknek jelenleg kevesebb közterhet kell viselniük, mint az embereknek, ezért arra kérte őket, hogy az előjogaikról mondjanak le, különben elveszítik az emberek bizalmát.

Beszéde végén kitért arra is, hogy a DK-nek a jövőben nem lehet önálló parlamenti frakciója az Országgyűlésről szóló törvényjavaslat szerint, amelyet szerdán nyújtottak be a parlamentnek. Elmondta: az Országgyűlés korábban úgy döntött, hogy a DK képviselőinek fél évet kell eltölteniük a függetlenek között, ez után azonban alakíthatnak frakciót. Gyurcsány szerint a szerdán beterjesztett javaslat elfogadásával az Országgyűlés saját magát fogja szembeköpni. Gyurcsány arra kérte az embereket és az újságírókat, hogy tekintsenek úgy a DK tíz képviselőjére, mintha saját frakciójuk lenne.