Ismét őrizetben a vesztegetéssel gyanúsított szegedi bíró

2012.03.27. 16:36
A Szegedi Nyomozó Ügyészség kedden ismét őrizetbe vette N. Norbertet, a Csongrád Megyei Bíróság bíróját, akit további négyrendbeli vesztegetés gyanúja miatt hallgattak ki - közölte az ügyészség szóvivője.

Szanka Ferenc elmondta, hogy a nyomozó ügyészség kezdeményezi a kecskeméti nyomozási bírónál a házi őrizetben lévő gyanúsított előzetes letartóztatásának ismételt elrendelését az eljárás meghiúsításának, illetve szökés, elrejtőzés veszélye miatt.

A Kecskeméti Városi Bíróság először 2011. december 26-án helyezte harminc napra előzetes letartóztatásba a szegedi bírót, akit egyebek mellett többrendbeli vesztegetés, hivatali visszaélés, valamint okirat-hamisítás bűntettével gyanúsítottak meg, majd január végén - fellebbezés után - házi őrizetbe helyezték. A bíró a Kecskeméti Városi Bíróság nyomozási bírójának döntése szerint április 26-ig lett volna házi őrizetben.

A Szegedi Nyomozó Ügyészség a K. Zoltán szegedi ügyvéd ellen indult nyomozás kapcsán tavaly november 30-án kezdeményezte a szegedi bíró mentelmi jogának a felfüggesztését. Az ügyészség hivatali vesztegetéssel gyanúsítja K. Zoltánt és ügyvédjelöltjét, K. Lászlót. Az ügyvéd a gyanú szerint egy kiemelt jelentőségű, több száz millió forintos adócsalási ügyben felajánlotta segítségét az ügy előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottjának. Azt mondta neki, néhány millióért el tudja intézni, hogy szabadlábra kerüljön.

Az ügyészség a korrupciós ügyben, az eddig két szegedi ügyvéd ellen indult eljárásban jutott el a mentelmi jogot élvező tanácsvezető bíróig. A Szegedi Nyomozó Ügyészség a Legfőbb Ügyészségen indítványozta, hogy hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette miatt függessze fel mentelmi jogát a köztársasági elnök.

A szegedi tanácsvezető bírót december 23-án vették őrizetbe. A rendszerváltozás óta magyar bíró ellen korrupció gyanújával nem indult eljárás.