Tárki: Nőtt a Fidesz előnye

2012.03.28. 17:31

Az elmúlt egy hónapban a teljes népesség és a pártválasztók körében is nőtt a Fidesz-KDNP támogatottsága, eközben a pártválasztók körében csökkent az MSZP népszerűsége, derül ki a Tárki Társadalomkutatási Intézet márciusi pártpreferencia-kutatásából.

Az ezer fő megkérdezésén alapuló reprezentatív felmérés adatai szerint a pártszimpátia tekintetében bizonytalanok, vagy titkolózók aránya a februári 47 százalék után 44 százalékra csökkent.

A Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes lakosság körében az egy hónappal korábbi 20 százalékról 25 százalékra, a pártválasztók körében pedig a februári 39 százalékról 45 százalékra emelkedett. Eközben az MSZP-vel szimpatizálók aránya a teljes lakosság körében 1 százalékkal, 13-ról 12 százalékra csökkent, a pártválasztók körében pedig 5 százalékkal, 26-ról 21 százalékra mérséklődött.

A másik két parlamenti párt közül a Jobbik támogatottsága a teljes népességen belül változatlan, februárban és márciusban egyaránt 11 százalék volt, a pártválasztók között viszont kismértékben, 21 százalékról 19 százalékra csökkent a táboruk. Az LMP szavazótábora a teljes népességen belül a februári 3-ról egy hónap alatt 4 százalékra változott, pártválasztók körében pedig 7-ről 8 százalékra módosult.

A TÁRKI felmérése szerint a Demokratikus Koalícióra a teljes népesség 3 százaléka, a pártválasztók 5 százaléka szavazna márciusban, azaz támogatottságuk éppen olyan, mint februárban volt.