Minden Schmitt maradására utal

2012.03.30. 18:30

Miközben csütörtök este még a Fideszben is sokan biztosra vették, hogy akár Schmitt lemondásával kezdődhet a péntek, délutánra már megfordulni látszik a helyzet, szinte biztosra vehető, hogy az államfő nem jelenti be a lemondását. A lemondásra amúgy is szokatlan forma lenne az interjú műfaja, információink szerint a miniszterelnöki kabinet délelőtti ülésén véglegesített forgatókönyv szerint az államfő arra kap lehetőséget, hogy megvédje magát a közszolgálati csatornákon este 19.55-kor sugárzott beszélgetésben. Amit több forrásunk szerint már felvettek és éppen vágnak – ezen a vonalon is a hivatalban maradásról szóló információk terjednek.

A döntésről mostanában tájékozódnak a Fidesz képviselői, sokan még mindig állítják, nem tudnak biztosat. Több forrás emleget egy állítólagos szerdai kutatást, ami azt mutatta, hogy az elnök még mindig élvezi a Fidesz-szavazók mintegy kétharmadának a bizalmát. A felmérés már a vizsgálati jelentés keddi nyilvánosságra hozatala után, de még a csütörtöki egyetemi döntések, és a szerda este felerősödő jobboldali nyilatkozatdömping előtt született, igaz, azóta is folyamatosan készülhettek vizsgálatok.

A készenléti rendőrség állományának berendeléséről szóló hírek mellett a védett állami vezetőket biztosító TEK-esek berendeléséről is kaptunk megerősített információt, ez se azt erősíti, hogy Schmitt lemondásra készül, abban az esetben nem kéne utcai tiltakozásra számítani. (Az LMP a Sándor Palotához meg is hirdetett már egy megmozdulást, míg a szocialisták este éppen Károlyi Mihály elvitt szobrát tervezték búcsúztatni, azaz kész tüntetők várják a bejelentést)

Bár a maradásról szóló döntés állítólag csak ma délelőtt véglegesedett, valójában már tegnap este számos erre utaló jel volt, mondták ma forrásaink, a "nem kell kapkodni, nyugodtan, lassan kell dönteni" típusú fideszes érvelés is már ezt készíthette elő.

Forrásaink szerint a hétfői frakcióülésen biztosan éles vitákat hozhat majd a döntés, és nyilvánvalóan szükség lesz a miniszterelnök jelenlétére és magyarázatára: "ha az ügynökügyből is élesebb vita kerekedett, ez most hatványozódhat", fogalmazott egy képviselő. A pártnak vannak olyan tagjai, akik leforrázva érzik magukat, akik teljesen egyértelműnek vélték, hogy tarthatatlan a helyzet. A közvéleménykutatások eredményét is többen relativizálják, állítják, hogy a doktori körüli botrány elfordíthat szimpatizánsokat a Fidesztől, márpedig ez a jelentősebb kérdés, nem az, hogy a stabil táboron belül mennyi az elnök támogatottsága. Ráadásul először fordult elő, hogy a Fidesz szellemi holdudvara is nyíltan személycserét követeljen – Pálinkás József MTA-elnöktől a Professzorok Batthyány körén át a Magyar Nemzetig.